Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utveckling av proteinprodukter

<p>När du vill skapa krispiga snacks eller det rätta tuggmotståndet i ett köttsubstitut är extrudering rätt tillverkningsmetod. RISE har även expertisen och utrustningen som krävs för att ta fram fermenterade produkter som yoghurt, bakade produkter som glutenfritt bröd och emulgerande&nbsp;produkter som nya typer av smörgåspålägg baserade på alternativa, hållbara proteiner. &nbsp;</p>

Extrudering – ger produkten rätt konsistens

Tillverkningsmetoden extrudering används för att ge produkten den konsistens och struktur som önskas. Det kan vara allt från flingor och snacks till köttsubstitut. Extrudern skruvar råvaran framåt och under olika tryck, temperatur och knådning kan vi få råvaran att bete sig som vi vill. Exempelvis kan vi få proteinet att bilda strukturer som ger en trådig konsistens och ett rejält tuggmotstånd när vi tillverkar köttsubstitut, eller det rätta krispet i en ostbåge.

RISE arbetar med både torrextrudering och våtextrudering och vi har tillgång till en enkelextruder för mindre volymer och dubbelextruder när större volymer ska tas fram.

  • Torrextrudering används bland annat för att skapa proteinrika snacksprodukter eller ta fram färs baserad på vegetabiliskt protein, färs som är torkad och behöver blötläggas innan den används i matlagning
  • Våtextrudering används när man vill ha en trådig och fiberrik produkt, som ett köttsubstitut

Fermenterade produkter – vegetabiliska ”mejerivaror”

Alternativa mejeriprodukter baserade på havre och soja har snabbt ökat i popularitet. RISE arbetar bland annat med att undersöka vilka svenskodlade proteingrödor som är lämpliga för fermenterade produkter. I ett projekt tillverkar vi yoghurt baserad på protein från åkerbönan. Yoghurt är bara ett exempel, åkerbönan skulle även kunna användas till ost, mjukglass, kylda såser och mycket annat.

Bakade produkter – berikning och alternativ till gluten

Protein från exempelvis singel cell kan användas som ersättare till vetegluten i bakade produkter. RISE har bland annat arbetat med mikroalgen Dunaliella Salina som innehåller antioxidanter, stärkelse och proteiner som kan användas som kosttillskott eller i mat. I bakade produkter används Dunaliella Salina för berika och ge fin struktur och färg till glutenfritt bröd.

Emulgerade produkter – potential för hållbara charkprodukter

Proteinets emulgerande förmåga varierar med pH och kan fås att binda till både vatten och olja. Det är något som utnyttjas vid tillverkning av emulgerade produkter. RISE har bland annat arbetat med charkuteriprodukter som korv baserad på proteinrikt musselmjöl. Andra exempel på emulgerade produkter med alternativa proteinkällor är pastej, paté, smörgåspålägg och såser.

 

Kontakta oss för mer information om hur RISE kan hjälpa ditt företag inom extrudering, fermentering, emulgering och bakning med protein från hållbara proteinkällor.

Sophia Wassén

Kontaktperson

Sophia Wassén

Forskare

Läs mer om Sophia

Kontakta Sophia
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.