Kontakt

Tryckt och organisk elektronik
Tryckt elektronik är ett forskningsområde som växer i snabb takt och tillämpningsområdena blir allt fler. Vi hjälper industrikunder med kunskap och unika labmiljöer för att utnyttja forskningsresultat inom området. Utmana oss gärna!

Tryckt elektronik erbjuder fantastiska möjligheter att skapa nya produkter och elektroniska system med konventionell tryckteknik som bas. Papper, plast, läder, och andra material kan förses med elektroniska och bioelektroniska funktioner.
Exempel på möjligheter med tryckt elektronik är
- miniatyrisering
- miljövänlig produktion
- lägre kostnad tack vare smartare produktionsmetoder
- flexibla substrat och material ger nya former - hybridelektronik och mjuk elektronik
- jonledande material öppnar för möjligheter inom biokompatibla system- interface med människor tex och delområdet bioelektronik växer snabbt.
- kombinationer av material och komponenter
Områden vi fokuserar
Förpackning
Smarta förpackningar, smarta etiketter, smarta material och olika kommunikationsprotokoll - Internet of Things eller kanske Internet of Packaging? Med mindre, smartare och miljövänliga system kan vi känna temperatur, fukt, rörelse, vibration eller t.ex. biomarkörer.
Hälso- och sjukvård samt medicinteknik
Med tryckta biosensorer och system som kommunicerar i och på människokroppen bryggas gapet mellan elektroniska system och komponenter till människans signalsystem - där laddningar bärs av joner istället för elektroner. Vår tryckta Integrated Sensor Platform är ett unikt koncept som utvecklats av RISE tillsammans med Linköpings universitet. Systemet representerar ett nytt paradigm inom bio-sensing. Med en åldrande befolkning ökar trycket på hälso-och sjukvården och behovet av prevention, precisions medicin och tele-medicin ökar i samma takt. Teknik för monitorering och självdiagnosticering samt kommunikation med vårdgivare, är områden som växer snabbt och som alla bygger på insamling av data lokalt, via sensorer och smart utrustning. Ett annat exempel är drogmonitorering i fält via enkla test och monitorering av kylkedjor för tex vaccin.
Byggnader och konstruktion
Tryckta sensorer i byggnadsmaterial kan registrera fukt, temperatur och på sikt även mögel och andra skador. Denna typ av teknik medför högre materialstandarder och ökad säkerhet för både byggnader och individer. Vårt spin-off företag Invisense är ett bra exempel på möjligheter inom området.
Printed Electronics Arena
PEA är ett innovationskluster och ett ekosystem för forskning inom tryckt elektronik. Vår test- och demonstrationsanläggning PEA Manufacturing är navet i verksamheten där vi kan utveckla prototyper och producera små serier av smarta system, och är av EU utnämnd till en Pilot Line Demonstrator för möjliggörande teknik. Vi överbryggar gapet mellan akademisk forskning och volymproduktion av nya produkter och komponenter. Innovationsklustret bygger på ett nära samarbete med Linköpings universitet och the Laboratory of Organic Electronics. Besök Printed Electronics Arena virtuellt.
Inom innovationsklustret arbetar vi nära entreprenörer och utvecklar affärsmöjligheter inom tryckt elektronik. Vi har kunder och forskningssamarbeten globalt och kan bokstavligen gå från molekyl (bläck, elektrolyter, materialkombinationer, formulering, syntes, karakterisering) till färdiga prototyper och system. Vi utnyttjar kompetens från hela RISE och LiU för att möta era behov.

Grunden för tryckt elektronik är djup kunskap inom kemi, fysik, elektronikdesign och materialforskning men vi arbetar ofta även med rent produktionstekniska utmaningar som:
- kan vi göra sensorn billigare?
- kan vi göra systemet (eller komponenten) mindre och lättare?
- kan vi göra systemet batterioberoende?
- kan vi skörda energi med rörelse eller tryck?
- kan vi detektera en markör, biomarkör, nivå, parameter mer exakt?
Våra experter
Mer information
Besök Printed Electronics Arena virtuellt
Printed Electronics Arena from molecule to prototype
Linköping University - The Laboratory of Organic Electronics
Introductory slideshow:
RISE printed electronics (pdf, 5.06 MB)