Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bestämning av flytegenskaper hos vätskor och halvfasta material - reologi

Reologi ger dig ett mått på konsistens, flytbarhet och stabilitet så att du kan få rätt produktegenskaper, processbarhet och hållbarhet.

Elastisk droppe av långfil.
Foto: Mats Stading
En del fermenterade mjölkprodukter, såsom långfil, är tydligt elastiska.

Reologi beskriver hur halvfasta och flytande ämnen uppför sig och är en tvärdisciplinär vetenskap. För så vitt skilda material som livsmedel, oljor, bläck, färg, plaster, asfalt och betong behövs reologiska metoder för att beskriva egenskaper, processbarhet och för att förutsäga och modellera deras uppförande.

Ofta beskrivs flytförmåga med viskositet och för oljor och vatten räcker detta då viskositeten inte beror på hur snabbt de deformeras. För polymersystem och betong behövs mer komlexa modeller och ofta används viskoelastiska metoder för att beskriva material som både har flytegenskaper och elastiska egenskaper.

RISE har tekniker och kompetens för hela skalan från lättflytande drycker till plastsmältor och betong. Vi erbjuder avancerad produktutveckling och design av önskvärda flytgenskaper, analys, problemlösning och konceptutveckling. En lista över tillgänglig reologiinstrumentering finns på https://nordicrheologysociety.org/RheologyLabs.


Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Senior forskare

Läs mer om Mats

Kontakta Mats

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Projekt

Prata med maten i munnen!

Med beröringsfria magnetiska metoder kan man bestämma rörelsen hos magnetiska partiklar av t.ex. järnoxid, vilket ger texturen och konsistensen runt partiklarna och egenskaper såsom viskositet. Detta ger i sin tur ett mått på aggr…
Projekt

Mat som förebygger åldersskörhet

Andelen äldre ökar i befolkningen och många äter för lite och blir svaga och sköra. GoIndependent samlar svenska och japanska forskare för att utveckla energirik och hälsosam, god mat som är lätt att tugga och svälja och som bibeh…
Projekt

Skummaterial av skogsbiprodukter

Vedråvara innehåller lika mycket hemicellulosa som cellulosafibrer, och kan användas till skummaterial för förpackningar och absorbenter i hygienprodukter. Hemicellulosan extraheras från sidoströmmar vid papperstillverkning och mo…
Projekt

Modell av vår strupe för effektiv produktutveckling

Gothenburg Throat är en modell av den övre delen av strupen som är en passage för både luft, mat och vätska. Modellen används för att studera flödet av olika typer av mat för att utveckla mat som är behaglig och säker att svälja, …
Projekt

Framtidens mål

Många äldre lider av undernäring vilket bidrar till ohälsa, personligt lidande, förlängda sjukhusvistelser och höga vårdkostnader. 3D-utskrift är en innovativ teknik på livsmedelsområdet med unika möjligheter för automatiserad til…
Expertis

Mäldberedning

Mäldberedning är en avgörande faktor vid papperstillverkning. Vår expertis för mäldberedning bygger på omfattande forskning med lågkoncentrationsmalning, silning, fraktionering med både silar och hydrocykloner och mätteknik för fi…