Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Mikroskopi för livsmedel

Vi måste utnyttja råvaror och restprodukter bättre, öka konsumtionen av klimatsmarta vegetabiliska proteiner, och ge bättre förutsättningar för god hälsa. För att åstadkomma allt detta måste livsmedlets innehåll och process förändras. Avancerad kunskap om livsmedlens mikrostruktur ett viktigt verktyg eftersom strukturen styr egenskaperna.

Mikrostrukturen hos bröd vid olika längdskalor. Den översta raden visar en croissant, en förstorad Röntgen-mikrotomografibild av den samt en konfokalbild av en lamell. Den undre raden visar en ljusmikroskopibild av stärkelse och gluten i en lamell samt en transmissionselektronmikroskopibild av en delvis svälld stärkelsegranul.

Genom att designa mikrostrukturen rätt får vi klimatsmart och hälsosam mat. Livsmedel har ofta komplicerad, heterogen mikrostruktur med flera faser på multipla skalor. Bidragen från de olika strukturdelarna, på olika längdskalor summeras och ger livsmedlet dess egenskaper. Såväl konsistens, munkänsla, smakfrisättning, lagringsstabilitet, svällning, nedbrytning och biotillgänglighet styrs av strukturen. För att förstå samband mellan egenskaper, funktionalitet och mikrostruktur behövs avancerad mikroskopi som kan bestämma strukturen på alla olika längdskalor. Det behövs även djup kunskap kring formulering av problemställningar, experimentupplägg, provpreparering, handhavande, datatolkning, modellering och statistisk utvärdering. RISE är väl rustade inom alla dessa områden och har bra instrumentering. Vi har avancerad provprepareringsutrustning för mikroskopi (kryo, frysetsning, fryssubstitution, plastinbäddning, micateknik, tunnsnittning) och ljus-, konfokalmikroskop. RISE har nyligen investerat i ett nytt kraftfullt och agilt transmissionselektronmikroskop för kontrastsvaga prover och kryo. RISE har även svepelektronmikroskopi, konfokal Raman mikroskopi, TOF-SIMS och AFM och vi samarbetar med ledande forskare över hela världen. Vi utnyttjar forskningsinfrastrukturer såsom MAX IV och ESS och vår egen lab-baserade utrustning för röntgen- och neutrontekniker. All verksamhet grundar sig på forskning och fysikalkemiska principer.

RISE erbjudande omfattar:

  • Design av nya livsmedel med förbättrad funktionalitet och egenskaper
  • Stöd vid produktutveckling
  • Problemlösning
  • Karakterisering och analys av produkter
  • Kunskapsuppbyggnad inom tillämpade forskningsprojekt
  • Kurser och nätverk
Niklas Lorén

Kontaktperson

Niklas Lorén

Projektledare

+46 10 516 66 14

Läs mer om Niklas

Kontakta Niklas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.