Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Marin korrosion

Havsvatten är en aggressiv miljö för många material och beläggningar vilket kan leda till korrosionsnedbrytning och biofouling (påväxt av marina organismer) som leder till avlagringskorrosion. RISE har en bred expertis för material som tillämpas i marina miljöer genom olika testbäddar, nätverk och kunniga forskare.

Med marin miljö så menar man havsvatten. Rent havsvatten i de stora oceanerna har i det närmaste konstant sammansättning och korrosivitet. Dess pH-värde avviker inte mycket från 8,1 och masshalten salt är ca 3,5%, i huvudsak NaCl. I hamnar och andra ställen nära land kan havsvatten ha avvikande sammansättning, det beror på utflöde av vattendrag eller utsläpp av föroreningar. Hamnvatten innehåller ofta svavelföreningar som avsevärt ökar korrosiviteten.

Dessa faktorer måste man ta hänsyn till för material och beläggningar som ska användas i marina miljöer för att undvika och förebygga uppkomst av korrosion. Vid korrosionsprovning har det visat sig svårt att framställa syntetiskt havsvatten med samma egenskaper som naturligt havsvatten, det har vi löst genom att ha en testbädd i Brest (Fr) som pumpar vatten från havet in i testanläggningen och att ha en testbädd i Kristineberg (västkusten) där proverna exponeras direkt i havet. Dessutom finns det många års samlad expertkompetens för analys, utvärdering och karakterisering av ytor, ytbehandlingar och material som exponeras för marina miljöer.

Vårt erbjudande:

 

 

KONTAKTPERSON

Nicolas Larché

Enhetschef

nicolas.larche@institut-corrosion.fr

Kontaktperson

Konrad Tarka

Enhetschef

Läs mer om Konrad

Kontakta Konrad
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.