Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Brandkrav för produkter installerade på fartyg – Marindirektivet

RISE är anmält organ (Notified Body) för det Europeiska Direktivet för Marin Utrustning, 2014/90/EU. Vi vet hur brandkrav på fartyg ska uppnås och hjälper till med certifiering och rattmärkning.

Söker du provning och certifiering av marina produkter? RISE har lång erfarenhet av brandprovning av material och produkter enligt IMO 2010 FTP Code. Vi är anmält organ och certifierar produkter enligt marindirektivet. Provning (typgodkännande) och certifiering är obligatoriskt för att få rattmärka en produkt.

Hur påverkar marindirektivet brandkrav på fartyg?

Marindirektivet ställer brandkrav på alla produkter och material som monteras ombord på EU-fartyg. Det nuvarande direktivet 2014/90/EU trädde i kraft den 18 september 2016 och upphävde 96/98/EG. Marindirektivet harmoniserar krav för att säkerställa att kvalitet, säkerhets- och miljökonsekvenser bedöms korrekt och metodiskt för marin utrustning på fartyg baserade i EU.

Vilka brandkrav ställs på produkter installerade på fartyg?

Brandkraven listas i utrustningslistan till marindirektivet. Samtliga brandkrav för produkter och material, som RISE kan prova och certifiera, finns beskrivna i IMO 2010 FTP Code.

Vad innebär rattmärkning och certifiering av produkter och material?

Certifieringen ger tillverkaren möjlighet att typgodkänna produkten och märka den med rattmärket vilket är ett måste för att kunna sälja den. RISE är anmält organ för bedömning och kontroll (certifiering) av marin utrustning för den europeiska marknaden. 
                                                   

                           SOLAS_Wheel_mark.jpg (309×273)               Bild: Symbol för rattmärkning       

Hur går certifieringen till?

I de flesta fall krävs först en typkontroll (brandprovning) av produkten, vilket bekräftas genom att ett så kallat EC Type Examination Certificate utfärdas (även kallat Modul B certifikat). För att få rätt att märka produkten krävs också att den fortlöpande produktionen övervakas av ett anmält organ, enligt någon av de moduler som anges i direktivet. Även detta bekräftas med ett intyg, t ex ett EC Production-Quality Assurance System Certificate (även kallat Modul D certifikat). För alla material och konstruktioner med brandkrav, såsom ytskikt, golv, möbler, skott och däck krävs modul B för produkten och vanligast modul D för produktionen.

Vill du veta mer om provning och certifiering?

Du hittar marindirektivet och utrustningslistan till direktivet och mycket mer via länken "Transportstyrelsen - Marin utrustning", till höger. Kontakta oss gärna för diskussion kring provning och certifiering. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Per Thureson

Kontaktperson

Per Thureson

Senior Projektledare

+46 10 516 50 83

Läs mer om Per

Kontakta Per
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Susanne Blomqvist

Kontaktperson

Susanne Blomqvist

Projektledare

+46 10 516 50 84

Läs mer om Susanne

Kontakta Susanne
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.