Ansvarig
Martin Johansson
Forskare
Kontakta Martin"Att programmera med workshops" är en workshopserie som RISE genomför på uppdrag från Skolverket och erbjuds vårterminen 2021.
Workshopserien baseras på, och utgår från, innehållet i Skolverkets webbkurs ”Att programmera”. Deltagarna följer kursens material och får under träffarna förtydligande genomgångar och stöd i sitt arbete med kursinnehållet. Detta är den andra upplagan av formatet då den första genomfördes under HT2020.
Workshopserien på fyra träffar vänder sig främst till matematik- och tekniklärare i årskurserna 4-9 som vill komma igång med programmering i sin undervisning, men även lärare som undervisar i andra ämnen och stadier är välkomna.
Serien är indelad i tre fristående spår; Scratch; Micro:bit och Python. Vid anmälan väljer deltagaren ett spår att gå.
Efter kursens avslut erhåller deltagarna ett kursintyg från RISE.
Syftet med kursen är att ge lärare handledning och stöd när de arbetar igenom webbkursen "Att programmera". Kursen kombinerar eget arbete och digitala träffar för att ge bästa förutsättningar för lärande och utveckling.
Deltagaren introduceras i programmeringsmiljöer som kan vara utgångspunkter undervisning. Respektive spår har fokus på programmering med infärgning av ämnesdidaktik. Målen är att deltagaren inom valt spår introduceras i:
Kursen riktar sig till lärare som vill kompetensutveckla sig inom programmering med tydlig koppling till skolans styrdokument.
Workshopserien är i första hand för:
Tekniklärare i grundskolans årskurs 4–9 och specialskolans årskurs 5–10
Lärare i grundskolans årskurs 4–6 och specialskolans årskurs 5–7
Lärare i grundsärskolans årskurs 4–9
Lärare i kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå
Matematiklärare i grundskolans årskurs 7–9 och specialskolans årskurs 8-10
Även lärare som undervisar i andra ämnen, årskurser eller skolformer och som vill lära sig grunderna i programspråken är mycket välkomna.
Kursen har inga förkunskapskrav, men en bra introduktion för att sätta kontexten till utbildningen kan fås genom Skolverkets webbkurs “Om programmering”.
Fredrik Bergstrand, forskare, Martin Johansson, forskare och Marcus Tyrén, interaktionsdesigner, från RISE kommer hålla i kurstillfällena.
Föreläsarna har själva varit med och utvecklat delar av innehållet för kursen “Att programmera” för Skolverket och har flera års erfarenhet av att hålla workshops med programmering för lärare.
Kursen består av en introducerande del där deltagarna får möta några grundläggande programmeringsbegrepp. Därefter är materialet indelat i tre spår: Scratch, Micro:bit och Python.
Deltagare väljer ett av dessa spår att fokusera på under kursens gång. För att få ett kursbevis från RISE behövs ett deltagande på 75% av tillfällena samt inlämnande av en enklare kursuppgift.
Under kursen kommer arbetetet ske mycket praktiskt och det ingår att programmera i valt spår. När kursen är genomförd ska deltagarna ha stärkt sina didaktiska kunskaper och lärt sig grunderna i programmering.
För mer information om kursupplägget och workshopsträffarna, vänligen se bilaga "Kursupplägg - Att programmera med workshops" nedan.
Anmälan och plats
Anmälan sker genom att huvudman kontaktar RISE om deltagande. Tid och digital plattform för workshopträffarna bestäms i samarbete mellan rektor/huvudman och RISE.
Kursen är kostnadsfri men det är viktigt att rektor skapar förutsättningar för lärares deltagande genom att avsätta tid för arbetet med kursen. Kursen tar cirka 20h att genomföra inklusive de 4 träffarna.
Deltagaren behöver tillgång till en dator eller surfplatta (dator är att föredra).
Deltagarantal
För att kurserna ska bli av krävs ett deltagarantal på minst 12 lärare. Om en huvudman inte lyckas fylla alla platser kan det ske en hopslagning med annan huvudman för att få till en kurs.
Corona och distansundervisning
På grund av det nuvarande läget med Coronapandemin har RISE bestämt att vårterminens kursserie genomförs på distans.
Kursuppgift och kursintyg
Utöver de uppgifter som finns i webbkursen får deltagarna en sista kursuppgift som ligger till grund för kursintyget. Denna uppgift skall vara inlämnad innan kursens slut. Uppgiftens innehåll och utformning görs av kursansvariga på RISE.
RISE ger ut ett kursintyg till de deltagare som har klarat sitt valda spår, redovisat den tillhörande kursuppgiften samt haft en närvaro på 75% eller mer på workshopsträffarna.
"Väldigt duktiga och inspirerande lärare som visar hur roligt det är att programmera"
"Blivit inspirerad och fått massa idéer"
"Jättenöjd med både upplägg och lärare"
"De frågor från eleverna som jag tidigare inte kunna besvara har jag nu fått svar på och kan lära ut till eleverna"
Kostnadsfritt
Anmälan sker genom att huvudman kontaktar RISE om deltagande
Anmälan via epost