Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Testbädd för textilfiberutveckling

Inom testbädden Textilfiberutveckling utvecklar RISE innovativa metoder och material för tillverkning av fibrer, garn och nonwoven från biobaserade och syntetiska råvaror. Här erbjuder vi expertis, tillverkningsmetoder samt materialanalyser i hela kedjan från råmaterial till slutprodukt.

Testa och utveckla textila fibrer med oss

I testbädden Textilfiberutveckling kan ditt företag testa och utveckla fibrer och produktionsprocesser för nya textila material med fokus på funktionalitet, hållbarhet och resurseffektivitet.

RISE har en mångårig och djup kunskap inom textila material, textilfibrer och deras bearbetning. Inom testbädden erbjuder vi en bred expertis och utrustningspark för tillverkning av fibermaterial från olika råmaterial för användning inom såväl konfektion som tekniska textilier. För utvärdering av råvaror och färdiga fibrer samt textila produkter erbjuds dessutom avancerad utrustning för mekanisk, fysikalisk och kemisk analys.

Expertis inom våtspinning, smältspinning, nonwoven och funktionella fibrer

Testbäddens fokusområden är:

  • Våtspinning av fibrer från biobaserade råvaror, till exempel cellulosa, lignin och proteiner
  • Smältspinning av ett stort spektrum av olika fibertyper, från monokomponentfibrer till multikomponentfibrer med olika tvärsnitt och materialkombinationer, till exempel fossil- eller biobaserad polyester, nylon och termoplastiska elastomerer
  • Utveckling av nonwoven-material genom melt blown och solution blown
  • Utveckling av fibrer med specifik funktionalitet, till exempel elektrisk ledningsförmåga, piezoelektricitet, temperaturreglering, flamhärdighet, smutsavisning och antibakteriella egenskaper

RISE forskning sker i nära samarbete med de företag vi arbetar med. Vi kan hjälpa till att ta fram processer för produktion av hållbara fibrer och fibermaterial från nya råmaterial eller med nya och specifika funktionaliteter. Kontakta oss för mer information.

Fakta

Testbäddsnamn

Textilfiberutveckling

Etableringsår

2019

Testbäddskategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Tillverkning, Material

Område

Produktion och tillverkning, Textil

Region

Västra Götalandsregionen

Besöksadress Argongatan 30, 431 53 Mölndal

Tobias Köhnke

Tobias Köhnke

Enhetschef

Läs mer om Tobias

Kontakta Tobias

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.