Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Smältspinning av textilfibrer

RISE erbjuder en bred expertis inom smältspinning av fibrer, från textilfiber tillverkade av biobaserat eller återvunnet material till utvecklingen av högpresterande special-fiber såsom elektriskt ledande eller piezoelektriska fibrer.

Pilotskala flerkomponentsmältspinningsutrustning vid RISE
Pilotskala flerkomponentsmältspinningsutrustning vid RISE

Vid smältspinning extruderas smält polymer genom en dysa och sträcks till en tunn textilfiber. Typiskt tillverkas flera fibrer parallellt, och resultatet är ett multifilamentgarn där varje filament (fiber) har en diameter om mellan två och tjugo mikrometer. Vi erbjuder även efterbearbetning (sträckning, texturering och värmesättning) av fibrer för en rad olika områden såsom konfektion, klädsel och stoppning av möbler, industriella och tekniska textilier. Exempel på funktionalitet hos fibrer utvecklade hos oss är elektrisk ledningsförmåga, piezoelektricitet, temperaturreglering, flamhärdighet, smutsavvisning och antibakteriella egenskaper.

 

Multi-komponent fiber

På RISE har vi flera olika utrustningar för fiberspinning, och kan utföra småskalig (10 g) spinning av monofilament, lämpligt för utvärdering av nya material, såväl som semiindustriell fiberspinning (1–10 kg/h produktionskapacitet) för prototypserietillverkning med en till fyra komponenter i samma fiber eller garn. Vår semiindustriella anläggning är flexibel, och kan bearbeta  upp till fyra olika polymerer i fyra separata extrudrar, för att sedan konsolidera dessa i en enskild fiber med olika tvärsnitt och materialkombinationer. 

 

Övrig Utrustning

I RISEs labb finns polymerisationsutrustning för polykondensation av exempelvis biopolyestrar och nylon.

För modifiering av det polymera materialet har vi en modern dubbelskruvs-extruder med gravimetrisk additiv dosering och avgasning (5–25 kg/h).

För efterbehandling av spunna fibrer finns utrustning för texturering och tvinning,  samt utrustning för garnspinning, stickning och tillverkning av nonwoven.

För utvärdering av både råvaror och färdiga fibrer finns avancerad utrustning för fysikalisk och kemisk analys såsom TGA, DSC, FTIR, röntgendiffraktion och dragprovare för fibrer (torr- och våtstyrka), samt ett komplett laboratorium för provning av fibrer i den färdiga textilen. 

Vi har också möjlighet att studera fibertvärsnitt och partikeldistribution genom svepelektronmikroskopi (SEM). 

 

Vårt erbjudande

All forskning och utveckling vid RISE utförs i samarbete med industri och/eller akademi. Vi tar oss an små provningsuppdrag likaväl som stora forskningsprojekt.

Våra experter inom smältspinning har ett nära samarbete med RISE kemi-, polymer- och textilgrupper, och kan erbjuda:

  • Förstudier kring fiberrelaterade koncept eller spinnbarhet av nya material, exempelvis återvunnen polymer eller nyutvecklade material.
  • Utveckling av funktionella fibrer med nya tillsatser eller experimentella fibergeometrier.
  • Fiberutveckling inklusive skrivbordsstudie, utvärdering av material, smältspinningsförsök i liten eller stor skala, och förslag till vidare utveckling efter behov.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Test & demo

Textilfiberutveckling

Inom testbädden Textilfiberutveckling utvecklar RISE innovativa metoder och material för tillverkning av fibrer, garn och nonwoven från biobaserade och syntetiska råvaror. Här erbjuder vi expertis, tillverkningsmetoder samt materi…
Expertis

Textil provning, certifiering och kemisk analys

Ackrediterat enligt ISO 17025 och i ett av norra Europas mest omfattande textillaboratorier erbjuder RISE materialkunskap, utvärdering, utveckling, rådgivning och fler än 400 kemiska, mekaniska och fysikaliska testmetoder för att …
Område

Textil

I framtiden bär du jeans av svensk cellulosa, träningskläder av biobaserad plast och tröjor av återvunnen textil. Redan i dag leder Sverige utvecklingen av miljövänliga, funktionella och resurseffektiva textilier, men branschen be…
Test & demo

Mekanisk Textilåtervinning

I denna unika anläggning erbjuds tjänster avseende bearbetning av textil för materialåtervinning samt prototypframtagning av material och produkter baserade på överblivna textila material och produktionsspill.
Expertis

Plaståtervinning

Plaståtervinning bidrar till cirkulärt materialutnyttjande och minskat oljeberoende. När plastavfall återvinns och blir råvara för nytt material, krävs kompetens och utrustning för att uppgradera och möta marknadens krav. Vi hjälp…
Expertis

Kemisk återvinning av plast

Kemisk återvinning kompletterar den mekaniska återvinningen av plast, textil och glasfiber- och kolfiberkompositer (GFRP, CFRP). Genom kemisk återvinning kan blandade, åldrad samt End-of-Life plastströmmar återvinnas. Detta möjlig…
Expertis

Melt- och solution blown

<p>Nonwovens är anpassningsbara och kostnadseffektiva material som kan framställas via exempelvis melt blown- och solution blown-teknik. Vi är vana att se nonwovens i bilinredningar, ytmaterial i hygienprodukter och i formpr…
Expertis

Våtspinning

Genom vår expertis inom våtspinning utvecklar RISE nya fibrer från biobaserad råvaror, vilket är en viktig del i arbetet för att nå en globalt hållbar textilindustri.