Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Smältspinning av textilfibrer

RISE erbjuder en bred expertis inom smältspinning av fibrer, från textilfiber tillverkade av biobaserat eller återvunnet material till utvecklingen av högpresterande specialfiber såsom elektriskt ledande eller piezoelektriska fibrer.

Pilotskala flerkomponentsmältspinningsutrustning vid RISE

Smältspinning är den vanligaste metoden för industriell produktion av textilfibrer. Principen är enkel: en polymersmälta extruderas genom en spinndysa och sträcks till en tunn textilfiber. Typiskt tillverkas flera fibrer parallellt, och resultatet är ett multifilamentgarn där varje filament (fiber) har en diameter om mellan två och tjugo mikrometer. 

Vi erbjuder även efterbearbetning (texturering, klippning och värmefixering) av fibrer för en rad olika områden såsom konfektion, klädsel och stoppning av möbler, industriella och tekniska textilier. Exempel på funktionalitet hos fibrer utvecklade hos oss är elektrisk ledningsförmåga, piezoelektricitet, temperaturreglering, flamhärdighet, smutsavvisning och antibakteriella egenskaper.

 

Multi-komponent fiber

På RISE har vi flera olika utrustningar för fiberspinning, och kan utföra småskalig (10 g) extrudering av monofilament, lämpligt för utvärdering av nya material, såväl som smältspinning i både labb- och pilotskala (0,1 – 6 kg/timme produktionskapacitet) för prototypframtagning. Våra spinnmaskiner är flexibla, och kan bearbeta  upp till fyra olika polymerer i fyra separata extrudrar, för att sedan konsolidera dessa i en enskild fiber med olika tvärsnitt och materialkombinationer. 

 

Övrig Utrustning

I RISEs labb finns polymerisationsutrustning för polykondensation av exempelvis biopolyestrar och nylon.

För modifiering av det polymera materialet har vi en modern dubbelskruvs-extruder med gravimetrisk additiv-dosering och avgasning (5–25 kg/h).

För efterbehandling av spunna fibrer finns utrustning för texturering och tvinning, samt utrustning för garnspinning, stickning och tillverkning av nonwoven.

För utvärdering av både råvaror och färdiga fibrer finns avancerad utrustning för fysikalisk och kemisk analys såsom TGA, DSC, FTIR, röntgendiffraktion och dragprovare för fibrer (torr- och våtstyrka), samt ett komplett laboratorium för provning av fibrer i den färdiga textilen. 

Vi har också möjlighet att studera fibertvärsnitt och partikeldistribution genom svepelektronmikroskopi (SEM). 

 

Vårt erbjudande

All forskning och utveckling vid RISE utförs i samarbete med industri och/eller akademi. Vi tar oss an små provningsuppdrag likaväl som stora forskningsprojekt.

Våra experter inom smältspinning har ett nära samarbete med RISE kemi-, polymer- och textilgrupper, och kan erbjuda:

  • Förstudier kring fiberrelaterade koncept eller spinnbarhet av nya material, exempelvis återvunnen polymer eller nyutvecklade material.
  • Utveckling av funktionella fibrer med nya tillsatser eller experimentella fibergeometrier.
  • Fiberutveckling inklusive teoretisk förstudie, utvärdering av material, smältspinningsförsök i liten eller stor skala, och förslag till vidare utveckling efter behov.
Anja Lund

Kontaktperson

Anja Lund

Forskare

+46 73 066 27 61

Läs mer om Anja

Kontakta Anja
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Blogginlägg

Från havsplast till nya textilier med smältspinning

Textil är det mest spännande materialet som finns, tycker vissa av oss iallafall. Utifrån oändligt långa fibrer tunnare än hårstrån kan vi framställa garner och tyger som både ger värme och skydd, och gör oss snygga. Textilfibrer …
Test & demo

Textilfiberutveckling

Inom testbädden Textilfiberutveckling utvecklar RISE innovativa metoder och material för tillverkning av fibrer, garn och nonwoven från biobaserade och syntetiska råvaror. Här erbjuder vi expertis, tillverkningsmetoder samt materi…
Tjänst

Kapillärreometer

En kapillärreometer används för att mäta ett materials flytegenskaper vid höga skjuvhastigheter. Resultaten kan användas både för materialutveckling och för att förutse lämpliga processfönster i bearbetningsmetoder som till exempe…
Område

Textil

I framtiden bär du jeans av svensk cellulosa, träningskläder av biobaserad plast och tröjor av återvunnen textil. Redan i dag leder Sverige utvecklingen av miljövänliga, funktionella och resurseffektiva textilier, men branschen be…
Test & demo

Textilåtervinning

I denna unika anläggning erbjuds tjänster avseende bearbetning av textil för materialåtervinning samt prototypframtagning av material och produkter baserade på överblivna textila material och produktionsspill.
Expertis

Plaståtervinning

Plaståtervinning bidrar till cirkulärt materialutnyttjande och minskat oljeberoende, förutsättningar för en hållbar framtid och för att Sverige ska nå målet om att senast 2045 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser. Idag mate…
Expertis

Våtspinning av konstfibrer

Med vår expertis inom våtspinning, både traditionell våtspinning och air-gap-spinnnig, utvecklar vi konstfibrer från polymerer som antingen är icke-termoplastiska eller känsliga för temperatur. Denna metod är särskilt användbar fö…
Projekt

DoubleBio - Biobaserade och bionedbrytbara textilier

Projektet DoubleBio verkar för att utveckla en textilfiber som är biobaserad och biologiskt nedbrytbar i hav och mark. Fibern kommer att anpassas för användning i nonwoven-textilier för engångsbruk såsom jordbrukstextilier, embal…