Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Våtspinning av fibrer från biobaserade råmaterial

Genom vår expertis inom våtspinning utvecklar RISE nya fibrer från biobaserad råvaror, vilket är en viktig del i arbetet för att nå en globalt hållbar textilindustri.

Våtspinning av biobaserade material

Våtspinning är en metod för att tillverka kontinuerliga fibrer av material som inte tål att smältas. Tekniken är därför lämplig vid tillverkning av fibrer från naturliga polymerer och biobaserade material, så som cellulosa, lignin och proteiner. Eftersom metoden utgår från en polymerlösning finns stora möjligheter att addera funktionalitet till den våtspunna fibern genom riktade formuleringar.

Vår utrustning och expertis inom våtspinning

RISE har en mångårig och djup kunskap inom textila material, textilfibrer och deras bearbetning. Inom våtspinning erbjuder vi en bred expertis och utrustningspark för tillverkning och karakterisering av fibrer, så som:

  • Flera flexibla spinningslinjer för traditionell våtspinning och luftgapsspinning, från bänkskala till demonstrationsskala
  • In-line sträckning, tvätt, finishering, torkning, texturering, klippning/spolning
  • Ett stort bibliotek av tillgängliga spinneretter med olika antal, dimensioner och fördelningsmönster av kapillärer
  • Tillverkning och karakterisering av polymerlösningar och spunna fibrer
  • Utrustning och kunskap för bearbetning av fibrer till garn och vidare till stickade samt vävda textilier samt non-woven
våtspinning demo

Fokusområden och erbjudanden inom våtspinning

Vi arbetar främst med utveckling av produktionsprocesser för nya typer av våtspunna fibrer från biobaserade råvaror, där stort fokus ligger på funktionalitet, hållbarhet och resurseffektivitet. I vår pilotanläggning för våtspinning i Mölndal framställs fibrer för användning inom till exempel konfektion, tekniska textilier, sårvårdsapplikationer och kompositer.

Vår forskning sker i nära samarbete med de företag vi arbetar med. Vi kan hjälpa till att ta fram processer för produktion av hållbara fibrer och fibermaterial från nya råmaterial eller med nya och specifika funktionaliteter. Kontakta oss för mer information.

Tobias Köhnke

Kontaktperson

Tobias Köhnke

Enhetschef

Läs mer om Tobias

Kontakta Tobias
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.