Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

POPFREE Industri - Ett kompetenscentrum för en cirkulär och PFAS-fri industri 

POPFREE Industri är ett planeringsprojekt finansierat av Vinnova inom programmet Hållbar Industri som syftar till att sätta ihop ett starkt konsortium med en konkret plan som adresserar identifierade behov från industrin för att möjliggöra en utfasning av PFAS. En ansökan om ett 5-årigt kompetenscentrum kommer att skickas in i slutet av 2022.

Det tänkta kompetenscentret ska vara ett tvärvetenskapligt forsknings- och innovationscentrum för en konkurrenskraftig och cirkulär industri, med fokus på PFAS-fria produkter och processer, där hela värdekedjor och företag med liknande behov samverkar.

POPFREE Industri bygger vidare på det pågående POPFREE-projektet (UDI Steg 3). Kompetenscentrumet (förutsatt att det blir beviljat) kommer inkludera fler och mer komplexa produktkategorier och processer där PFAS används. Projektet inkluderar också en större bredd, både vad gäller företag som vill jobba med att fasa ut PFAS och aspekter, som avfallsperspektivet och forskning som adresserar olika identifierade behov.

Under planeringsprojektet kartlägger industripartners egna PFAS-användningar, funktioner och processer och har dialog med leverantörer och kunder. Vid workshops diskuteras utmaningar kopplade till olika delar av värdekedjan, inklusive design för återvinning och avfallshantering, och fler företag inkluderas, också sådana som har alternativ eller som valt andra tekniska lösningar. RISE ansvarar för övergripande kartläggningar, organisering av samverkan och sammanställning av plan och innehåll för kompetenscentrumet, liksom kommunikativa och administrativa delar.

Är ert företag intresserade av att vara med i ett kompetenscentrum och samarbeta kring utfasning av PFAS och att hitta och testa alternativ, kontakta Lisa Skedung och/eller Tonie Wickman nedan.

Länk till pressmeddelande Industrin satsar på utfasning av PFAS

POPFREE Industri 

Planeringsprojekt för kompetenscentrum inom Hållbar Industri

Varaktighet: 2021-11-15 – 2022-12-31

Total budget: 2 724 383 SEK

Finansiär: Vinnova och partners 

Projektteamet: Apoteket AB, Bagaren och Kocken AB, Biltema Nordic Services AB, BRAV Norway AS, Cervera AB, ChemSec, ClasOhlson AB, Houdini Sportswear AB, IKEA of Sweden AB, iPinium AB, Kemikalieinspektionen, Nordic Paper Seffle AB, Order Nordic AB, Ragn-Sellsföretagen AB, RISE AB, Rusta AB, Stena Recycling International AB, Stockholms Universitet, Substitutionscentrum, Umeå Universitet, Volvo Car Corporation & Zound Industries International AB

Lisa Skedung

Kontaktperson

Lisa Skedung

+46 70 619 60 16

Läs mer om Lisa

Kontakta Lisa
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

+46 10 516 53 40

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.