Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Så här fungerar datacenter—i ditt dagliga liv!

Så här fungerar datacenter—i ditt dagliga liv!

Varför är datacenter viktiga? Nyligen släpptes rapporten ”Energy Use in Data Centers and Digital System”, skriven av oss på RISE datacenter ICE, för Energimyndigheten. Här reder vi ut hur ett datacenter är uppbyggt och betyder för ditt liv, samt positiva sidoeffekter av energiförbrukningen.

Om du inte är verksam inom teknikbranschen, kanske begreppet "datacenter" inte säger dig så mycket? Dessa anläggningar är viktiga för att många av de onlinetjänster som vi använder varje dag ska fungera, från plattformar för sociala medier till webbplatser för e-handel. Enkelt uttryckt är ett datacenter en byggnad, eller del av byggnad, som rymmer ett stort antal servrar—kraftfulla datorer som lagrar och bearbetar data.

Energin återanvänds

Datacenter innehåller mycket mer än bara servrar. Det finns två huvuddelar i ett datacenter: det "vita utrymmet" där servrarna står och det "grå utrymmet" där all stödutrustning finns. Denna stödutrustning omfattar saker som kraftdistribution och reservkraftsystem, kylsystem, brandskydd med mera.

En sak att notera när datacenter använder mycket energi är att i ett effektivt datacenter används det mesta av energin av själva servrarna, och endast en liten del av energin används av den stödjande utrustningen. All denna energianvändning innebär dock att datacenter genererar en hel del överskottsvärme, som kan återanvändas på olika sätt. Vissa datacenter använder till exempel värmen för att värma upp närliggande byggnader genom fjärrvärmesystem.

Skillnaden i effektivitet

Det finns också en stor skillnad mellan gamla och moderna, effektiva datacenter. I gamla datacenter är det anläggningsutrustningen (fläktar, kompressorer, pumpar osv) som står för en stor del av energianvändningen, snarare än själva servrarna. Detta kan resultera i en PUE (Power Usage Effectiveness) på 1,8–2,5 eller högre. PUE är ett mått som mäter hur effektivt ett datacenter använder energin i själva anläggningsdelen, ju lägre siffra är bättre. Ett modernt datacenter med mycket effektiv stödutrustning kan däremot ha en PUE på 1,1–1,3.

Här finns mer att göra

Det innebär att i ett modernt datacenter används 70–80 % av energin av IT-utrustningen som lagrar data eller kör serverapplikationer. Jag anser att detta är ett stort nytt område att ta itu med. Hur sköts IT? Vilken infrastrukturprogramvara används? Vilken energifaktor har servrarna? Hur stor är energiförbrukningen i standby-läge? Vilket programmeringsspråk används? Hur mycket data används? Hur stor är AI-modellen? Det finns många faktorer att påverka, om vi går bortom datacenteranläggningen.

Allt detta kan tyckas vara en massa teknisk jargong, men jag vill starkt understryka att det är viktigt att förstå hur datacenter fungerar och varför de är viktiga. I takt med att vårt beroende av onlinetjänster fortsätter att öka kommer även vårt beroende av de datacenter som driver dem att öka. Om vi vet mer om olika digitala tjänster och hur de fungerar kan vi välja tjänst på ett klokt sätt.

Hur kan RISE hjälpa till?

Vi på ICE datacenter hjälper dig gärna om fler frågor om datacenter och energianvändning dyker upp— hör gärna av dig om du har några funderingar!

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.