Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Goa

RISE i central internationell innovationsroll för global hållbarhet

Vid G20/Mission Innovations ministermöte i Goa den 19-22 juli stärktes RISE roll som en internationell innovations partner för globalt hållbara klimatlösningar.

RISE i sin roll som koordinator av Mission Innovations Net-Zero Compatible Innovations Initiative (NCI) ordnade två event under mötet och lanserade sin uppdaterade hemsida med fokus på de verktyg som behövs för att identifiera och stödja globalt hållbara klimatlösningar.

Det första eventet fokuserade på strategier för att stödja morgondagens företag, med fokus på startup-företag, tillsammans med bl.a. Indiens innovationsmyndighet. Det andra eventet lanserade ett ”Gigaton Opportunty Initative” tillsammans med bl.a. UNFCCC, som ordnar de globala klimatmötena, och ICLEI, som samlar städer och regioner i världen med 25% av världens befolkning som jobbar med hållbarhet.

Framgången med ”Gigaton Opportunty Initative” överträffade alla förväntningar och samlade ett ”dream team” av världsledande organisationer och företag som arbetar för att exponentiellt accelerera implementeringen av globalt hållbara klimatlösningar.

RISE fick också äran att presentera Mission Innovations Innovationsagenda och representerade det internationella arbetet att accelerera nya lösningar vid öppningsceremonin där ministrar från hela världen deltog.

Då vi hörde oss för vilka som ville vara med att lansera ”Gigaton Opportunty Initative” så fick vi svar från alla de ledande initiativen vi kontaktade, från OECD till Tata Power och UNFCCC bjöd in oss att presentera vårt arbete med COP28. För första gången var vi även inbjudna till det årliga ministermötet som representanter för ett av de internationellt ledande initiativen för klimatinnovationer, Mission Innovations Acceleration modul. Detta är ett kvitto på den ledande roll vi har internationellt och har öppnat många dörrar.

Tillsammans med partners är nu Sverige och RISE etablerade som en internationellt ledande innovationspartner för klimatinnovationer. RISE arbete med Mission Innovation startade som ett partnerskap med Energimyndigheten för fyra år sedan och arbetet har gett oss unika möjligheter att lyfta och stödja spännande initiativ, som Omställningslyftet, Global Innovation Accelerator, och Swedish Climate Startup Map, men också enskilda företag från Sverige. 

2023 har varit ett fantastiskt år för RISE där det världsledande arbete med klimatinnovationer och ett ramverk för ”avoided emissions” fått ett brett internationellt genomslag, från G7 mötet i april då ”avoided emissions” lyftes som ett centralt arbete för det globala klimatarbetet till World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) riktlinjer för avoided emissions och hur företag som jobbat med att minska sina egna utsläpp kan börja arbeta med att leverera klimatlösningar.

Vi ser nu fram mot en intensiv och spännande höst där vi kommer fortsätta arbetet med startup företag, lansera ett initiativ med outdoor-branschen tillsammans med bland annat  Icebug, vara med vid Daring Cities tillsamans med ICLEI för att hjälpa städer expandera sin klimatagenda och bli leverantörer av klimatlösningar, delta i Start-up Africa där vi vill stödja Afrikas roll som en leverantör av globalt relevanta klimatlösningar, och självklart också medverka vid COP28 där vi genom vårt partnerskap med UNFCCC kommer presentera en ny generation av klimatinnovatörer. Vårt mål är att stödja alla som har, eller vill jobba med, globalt hållbara klimatlösningar.

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.