Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ekodesign för miljövänliga produkter

Tack vare EU:s ekodesigndirektiv blir våra energiförbrukande produkter allt mer miljövänliga.  Som företagare är det av yttersta vikt att dina produkter omfattas av ekodesigndirektivet - annars får de inte säljas. 
– Vi hjälper till med information, tester och utvärderingar, säger Caroline Haglund Stignor, expert på ekodesigndirektivet hos RISE. 

Som företagare finns det en uppsjö av regelverk och lagar som det gäller att ha koll på. En av de viktigaste för den som producerar energianvändande produkter är EU:s regelverk kring ekodesigndirektivet och den närbesläktade energimärkningsförordningen.

På RISE kan vi hjälpa med information, utbildning, tester och utvärderingar

Från att det tidigare mest handlade om en produkts energiförbrukning lägger EU nu allt större vikt vid att produkten även har lång livslängd och är tillverkad av material som kan återanvändas. 

– När produkterna förbrukar mindre och mindre energi så får materialvalen i själva produkten större betydelse. Produkten ska hålla så länge som möjligt och helst ska man ju också kunna återanvända materialet när den har gått sönder så att det kan användas en gång till, säger Caroline Haglund Stignor. 

RISE erbjuder rådgivning och stöd

För mindre företag kan det ibland vara svårt att tillämpa regelverket och framför allt reda ut vad som gäller. Då kan RISE erbjuda rådgivning och stöd. 

– Större företag kan ofta avsätta en eller flera personer att läsa in sig på området, men de möjligheterna finns inte alltid i ett mindre företag. Men på RISE kan vi hjälpa dem med information, utbildning, tester och utvärderingar, säger Caroline Haglund Stignor. 

Hon betonar att det är företagen som har det juridiska ansvaret i processen att uppfylla kraven i ekodesign- och energimärkningsförordningarna. 

– Det är väldigt viktigt att det är företagen som deklarerar sina uppgifter, vi gör inte det åt dem utan det är deras eget ansvar, säger hon. 

Tydlig koppling till miljön

Kraven är en viktig del i EU:s övergripande klimatpolitik. 

– När produkterna blir mer energieffektiva leder det ju i sin tur till mindre klimatutsläpp. För många produkter finns det också krav på utsläpp av olika typer av luftföroreningar och för vissa finns det krav på ljudnivåer. Vissa ljud är också en form av miljöförorening. Så det finns en väldigt tydlig koppling till miljön, avslutar Caroline Haglund Stignor. 

Caroline Haglund Stignor

Kontaktperson

Caroline Haglund Stignor

Förstärkningsområdesledare Robust och Flexibelt Energisystem,Senior forskare

+46 70 518 55 45

Läs mer om Caroline

Kontakta Caroline
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.