Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Anders och Simon Hygrell, Nordholms
Foto: Camilla Johansson, IUC Väst

Additiv tillverkning lyfte Nordholms produktion

Våren 2023 fick Nordholms på Orust, norr om Göteborg, upp ögonen för additiv tillverkning och de potentiella vinster tekniken skulle kunna medföra. Sedan dess har nyttjandet revolutionerat deras produktion. Vad var det egentligen som hände?

Nordholms Industriinstallationer är en helhetsleverantör inom verkstadsindustrin, nischad mot svetsade industridetaljer och processmoduler. Genom åren har de levererat moduler, rörinstallationer och sammanfogade rördetaljer till kunder inom läkemedels-, bioteknik-, livsmedels- och kärnkraftsindustrin. Additiv tillverkning, eller 3D-printing i dagligt tal, fanns inte direkt på kartan när de en dag blev inbjudna att medverka i det RISE-koordinerade projektet 3D-Action

– Jag måste erkänna att jag inte var så intresserad när jag först hörde talas om projektet. Men tack vare entusiasmen och inspirationen från IUC Väst blev jag övertygad om att ge det en chans. Under projektet planerades det för fem utbildningsdagar, varav den första bestod av ett besök på RISE. Där fick vi se potentialen med 3D-printning, berättar Anders Hygrell, delägare i familjeföretaget Nordholms. 

Det första mötet med additiv tillverkning gjorde ett påtagligt intryck på Anders Hygrell. 

– Jag blev övertygad om att det var något vi behövde integrera i vår verksamhet, och beställde vår första 3D-skrivare redan dagen efter besöket. Beslutet visade sig vara en god investering som har möjliggjort åtskilliga innovativa lösningar. 

Möjlighet att skräddarsy lösningar

Ingången till additiv tillverkning var för Nordholms behovet av att kunna tillverka prototyper och industridetaljer på ett mer flexibelt och effektivt sätt. Tekniken har bland annat gjort det möjligt för dem att skapa smarta och innovativa produktstöd och hjälpmedel. Deras utökade förmåga att skräddarsy lösningar ger dem en konkurrensfördel i en snabbt föränderlig tillverkningsindustri. 

– Vi fortsätter att expandera vår kapacitet och har investerat i flera 3D-skrivare. Vi fortsätter också att utforska nya material och tekniker för att kunna erbjuda ännu mer diversifierade och specialanpassade lösningar till våra kunder, berättar Anders Hygrell. 

Han uppmuntrar aktivt personalen att utforska och experimentera fritt, vilket skapar en kreativ och stimulerande atmosfär som föder nya idéer. För Nordholms har implementeringen av additiv tillverkning varit en framgångssaga, och Anders Hygrell ser inget hinder för andra små och medelstora företag att våga sig på samma resa. 

– Först och främst behöver man ett CAD-program och någon med idéer. Sedan bör man vara beredd på att det kan förekomma felaktigheter och mindre lyckade utskrifter, men det är bara att göra om. Genom att testa och lära sig av sina misstag kan man utvecklas och hitta de bästa lösningarna, säger han. 

Hygrell anser att deltagandet i 3D-Action varit till stor hjälp för dem. 

– Samarbetet med IUC Väst och RISE har varit ovärderligt för oss. Genom det har vi fått en snabb inblick i olika tekniker, deras möjligheter och begränsningar. Vi har även haft möjlighet att testa olika material och filament, vilket har breddat vår kunskap och möjliggjort nya innovationer. 

Om 3D-Action 

Projektet 3D-Action pågick mellan 2021 och 2023. Det drevs av RISE i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Tekniska College, IDC West, IUC Sverige, IUC Sjuhärad och IUC Väst. Projektet syftade till att öka medvetenheten och kunskapen inom additiv tillverkning hos små och medelstora företag i Västra Götalandsregionen. 3D-Action finansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.

Sprunget ur erfarenheterna från 3D-Action, startade RISE och samarbetsparter projektet 3D-Action 2.0 i januari 2024. Vill du lära dig mer om 3D-printing, eller få stöd i omställningen till additiv tillverkning? Läs mer om projektet här.

APPLIKATIONSCENTER FÖR ADDITIV TILLVERKNING – ÖPPET FÖR ALLA

Applikationscenter för additiv tillverkning finns till för företag och offentliga aktörer som är intresserade av att utforska additiv tillverkning, oavsett bransch. RISE bistår med expertis, testmiljöer samt en bredd av utrustning och material för att hitta den mest lämpliga vägen för varje företag och produkt. Centret riktar sig särskilt till små- och medelstora företag som kan få snabb och enkel tillgång till den senaste tekniken. Centret erbjuder bland annat tjänster inom:

  • Design för additiv tillverkning
  • Material- och processutveckling
  • Efterbearbetning och kvalitetssäkring
  • Nya affärer och affärsmodeller

Besök Applikationscenter för additiv tillverkning

Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Fokusområdesledare för Digitalisering inom industrin / Co-director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lina Noväng

Kontaktperson

Lina Noväng

Kommunikatör

+46 10 722 33 71

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.