Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Grundkurs i substitution

Grundkurs: Innehåller dina varor farliga kemikalier?

Som företag ansvarar du för att de varor du sätter på marknaden följer kemikalielagstiftningen, du behöver därför veta om de innehåller några farliga kemikalier. Men hur vet du om en vara innehåller farliga ämnen, och vilken kemikalielagstiftning omfattas varan av? Vilka kemikalier är det egentligen som ska fasas ut? Substitutionscentrums grundkurs

Grundkursen utgår från Substitutionscentrums stödmaterial som hjälper dig att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i dina varor och material. Vi går steg för steg igenom hur du använder stödmaterialets olika delar. Du får också goda exempel på substitution och exempel på databaser där du kan hitta alternativ till de kemikalier du vill fasa ut. 

Våra leverantörsintyg kan användas för: textil, läder, konstläder, plast, gummi, stoppning, trä, papper, kartong, metall, sten, keramik, glas och betong. 

Jobbar du med andra varor och material kan du behöva anpassa stödmaterial och mallar. Detta gäller exempelvis varor som täcks av särskild lagstiftning (kosmetika, leksaker, elektronik m fl). Observera att kursen fokuserar på kemikalieinnehåll i varor. Vi kommer alltså inte att gå in på vad som gäller specifikt för kemiska produkter, exempel på sådana är färger, limmer och rengöringsmedel.

Mål och syfte

 • Ge kunskap om hur du tar reda på om du har kemikalier i dina varor som är farliga och bör fasas ut, substitueras. 
 • Ge övergripande kunskap om hur kemikalielagstiftningen för varor inom EU är uppbyggd. 
 • Ge verktyg och kunskap för att du ska kunna kontakta dina leverantörer och be om information om kemikalieinnehåll. 
 • Ge dig verktyg för att systematiskt dokumentera kemikalieinnehåll i dina varor och riskbedöma varor och leverantörer.
 • Ge tips om hur du kan ställa högre kemikaliekrav på dina leverantörer, för att på så sätt ligga steget före och vara beredd när ny lagstiftning kommer.

Målgrupp

Företag som producerar, säljer och handlar med varor.

Tillfällen

19 september 2024
19 sep 2024
13:00-16:30
0 SEK (exklusive moms)
Obegränsad
Kurs
3,5
Kursintyg
Svenska
Talare
Program
Talare
Anna Strid

Anna Strid

Rådgivare Substitutionscentrum, RISE
Nina Melander

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum, RISE
Tonie Wickman

Tonie Wickman

Rådgivare Substitutionscentrum, RISE
Program
 • Introduktion. Om Substitutionscentrum och begreppet substitution samt vilka kemikaliegrupper som är vanligt förekommande i varor och vilka farliga egenskaper de kan ha. 
 • Lagstiftning för varor. Grundläggande genomgång av den europeiska kemikalielagstiftningen REACH med fokus på kemikalieinnehåll i varor. 
 • Frågestund med Substitutionscentrums rådgivare
 • Kartläggning av kemikalieinnehåll i varor med våra intyg. Genomgång av hur du kan jobba med våra leverantörsintyg för 13 olika material som hjälper dig att ställa rätt frågor om kemikalier till dina leverantörer. 
 • Riskbedömning av varor och leverantörer. Hur kan du dokumentera de svar du fått. Vi går igenom Excelmallen för riskbedömning med ett praktiskt exempel och ger tips på vad du ska tänka på.
 • Hitta bättre alternativ och goda exempel. Vi går igenom ett antal goda exempel på hur företag fasat ut farliga kemikalier genom bra kommunikation med sina leverantörer. Vi ger också tips på databaser som du kan använda för att hitta bättre alternativ till de kemikalier du ska fasa ut.
 • Frågestund med Substitutionscentrums rådgivare
Anna S Strid

Kontaktperson

Anna S Strid

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 228 48 37

Läs mer om Anna S

Kontakta Anna S
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Anna Jacobs

Administratör

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.