Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Brandprovning av batterier – batteriprovning

Brandprovning av batterier utförs för att undersöka hur säkert ett batteri är samt vilken prestanda det kan upprätthålla under olika förhållanden. Det handlar om säkerhetskritisk provning som ofta leder till kraftig brand och i vissa fall explosion.

Vad innebär brandprovning av batterier?

Innan ett batteri blir godkänt för användning och tas i bruk behöver det testas för brandprovning. Den här typen av batteriprovning utgör en viktig del i utvecklingen av batterier och ingår i flera batteristandarder.

Vad innebär brandprovning av batterier?

Brandprovning av ett batteri innebär att batteriet utsätts för öppna lågor från en extern brand under en viss tid. På så sätt simuleras en situation där batteriet råkar ut för brand, något som kan inträffa vid användning. En sådan situation kan exempelvis vara vid krock av fordon eller vid en brand i ett stationärt energilager. En viktig del av brandprovningen är att se hur cellerna i ett batteri skyddas av omslutande hölje.

Brandprovning på stora objekt

Vi utför brandprovning av batterier i vårt labb för säkerhetskritisk provning. Labbet har stor kapacitet och inrymmer provning av provobjekt upp till storleksordningen av ett fullskaligt fordon. Labbet har extra tjocka väggar, ståldörrar och rejäla armeringsjärn, vilket gör att vi hanterar provning upp till 8 MW på ett säkert sätt. Då testmiljön är inomhus är miljön kontrollerad och konstant, vilket ger möjlighet till repeterbara prover och ett tillförlitligt resultat.

Hållbarhet i både brandprovning och termisk propagering

Brandprovning medför utveckling av giftiga gaser såsom kolmonoxid, kvävedioxid, saltsyra, fluorvätesyra, cyanväte, bensen och toluen. Förutom att hantera dessa giftiga och brännbara gaser på ett säkert sätt ser vi till att minimera miljöpåverkan från provningen. Rök och gas tas om hand i vår unika anläggning för rökgasrening. Vi samlar dessutom upp släckvattnet från provningen, avskiljer farliga partiklar och lägger på deponi. Allt för att prova på möjligast hållbara sätt. 

Provresultat

Du som uppdragsgivare får en digitalt signerad teknisk rapport med provresultat. Rapporten kan levereras på svenska eller engelska.

På vår områdessida kan du läsa mer om vad RISE gör inom batterier.

Här kan du läsa mer om säkerhetskritisk provning av batterier.

Offertförfrågan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Brandprovning av batterier – batteriprovning

Instrument

Spänningsreferenser

Storhetsområde

Elektricitet, Förbränning, Temperatur

Certifiering

Övrig certifiering

Leveransnivå

Ackrediterad, Oackrediterad

Standarder

UN ECE R100
GTR 20
GB38031-2020
KMVSS-Art 18-3
SAE J2464
UL2580

Pris

Pris vid offertförfrågan

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Magnus Ling
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Patrik Johansson

Kontaktperson

Patrik Johansson

Marknadschef

+46 10 516 50 92

Läs mer om Patrik

Kontakta Patrik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Tjänst

Dropptest batterier – batteriprovning

Dropptest för batterier är en viktig del i batteriprovning där batteriets säkerhet och pålitlighet undersöks. Dropptest ingår i vissa standarder som exempelvis UN38.3 och KMVSS TP48.
Tjänst

Mekanisk provning – batteriprovning

Mekanisk provning av batterier, batterilådor och tillhörande komponenter analyserar effekten av mekanisk påverkan. Detta för att säkerställa att konstruktionen håller för dess användningsområde.
Tjänst

Termisk propagering – batteriprovning

Termisk propagering är när en temperaturökning i en del av ett batteri leder till en kedjereaktion som får temperaturen att stiga snabbt genom hela batteriet. Det här utgör en stor säkerhetsrisk.
Expertis

Provning och analys av batterier

Vid batteriprovning använder vi en mängd olika provningsmetoder för att kunna möta dina behov. Oavsett om du behöver testa prestanda och åldringsförlopp i batterier genom cyklingstester eller vill analysera vad som händer när batt…
Expertis

Cirkularitet och återvinning - batterier

Återvinning och cirkularitet är naturliga steg när samhället rör sig mot en cirkulär ekonomi, där en vara efter sin första användning får ett andra liv i en ny tillämpning eller där allt material återvinns som råvara till nya prod…
Utbildningserbjudande

Utbildningar och kurser inom batterier

Vi erbjuder öppna och skräddarsydda kurser samt introduktionsutbildningar för re-skilling och up-skilling inom batterier. Kurserna finns i olika kunskapsnivåer och format, anpassade till ditt företags behov. Det handlar om säkerhe…
Expertis

Batteriproduktion

Vid utveckling av tillverknings- och processteknik använder vi en mängd olika teknologier för att kunna möta era behov. Oavsett om du behöver utvärdera eller utveckla metoder för formulering och beläggning av aktiva material eller…
Expertis

Batteriforskning

RISE har en omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom batteriområdet. Våra resurser sträcker sig över hela värdekedjan, från material till produkt och från användning till återanvändning.