Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ädelmetallkontroll: Analys av guld

För att säkerställa finhalter i arbeten/smycken gjorda av ädelmetall finns det legala krav på kontroll och särskild stämpling/märkning av sådana föremål vid försäljning.

Syfte

Smycken/arbeten av ädelmetall som väger 1 gram eller mer skall vara försedda med en stämpel som anger finhalt. Utöver det krävs antingen en kontrollstämpel (Kattfoten) eller namnstämpel (tillverkarens registrerade ansvarsstämpel. Läs mer om Lagen om handel med ädellmetallarbeten.

Vi utför opartisk analys av ädelmetallinnehållet. Kontrollstämpel garanterar att föremålet håller den angivna finhalten nu och för alltid. 

  • Med Kattfoten tar vi, som ackrediterat oberoende kontrollorgan, ansvar för att angivna finhalter stämmer.
  • Med namnstämpel, utan Kattfot, tar tillverkaren själv hela ansvaret för att arbetet håller angiven finhalt.

Det här ställer naturligtvis speciella krav både på dig som tillverkar smycken och dig som konsument och köpare av smycken, dopgåvor med mera.

Sverige är medlem i Konventionen om kontroll och märkning av ädel metall, även kallad ädelmetallkonventionen. Konventionen är en överenskommelse mellan flera länder om en gemensam stämpel på guld-, silver- och platinaarbeten för att skapa enhetliga regler.

Genom konventionens gemensamma märkning kan ädelmetaller säljas i olika länder utan att behöva märkas om efter landets egna regler, förutsatt att landet är medlem i konventionen. Ädelmetallarbeten som uppfyller konventionens krav kontrollstämplas med Common Control Mark, det vill säga en CCM-stämpel.

Metod

På ädelmetallkontroll analyserar vi ädelmetallen guld för att säkra finhalten åt tillverkare, försäljare, importörer, privatpersoner med fler. Vi utför även analyser av råmaterial, halvfabrikat och skrot som innehåller guld.

Leveranser

Resultaten presenteras vid analys i form av en rapport. Färdiga smycken analyseras via strykprov och resultatet presenteras i en rapport. Du som kund är välkommen att komma och stämpla dina smycken under överinseende av oss.

Kontakta oss så hjälper vi till med analyser och information om stämpling. Vårt laboratorium för ädelmetallkontroll ligger i Borås.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Analys av guld

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Tid för genomförande av uppdrag ca 5 arbetsdagar.

Mer information

Stämpelnyckel (pdf, 1.67 MB)


Kontaktperson

Staffan Persson

TIC-ingenjör

+46 10 516 65 98

Läs mer om Staffan

Kontakta Staffan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.