Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Testbädd för hållbar komposittillverkning

Kompositindustrin i Sverige kännetecknas idag generellt av flexibilitet och låga volymer till exempelvis flyg och marina industrier. Om fler industrier, som fordonsindustrin, ska kunna ta nästa steg och utveckla komposit­komponenter, finns det ett behov av ny kunskap och investering i produktion av fiberkompositer med medelhög till hög volym.

Introduktion till testbädden

Klicka på Play-knappen i bilden till höger för att starta filmen om Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning.

Testbädden ger helt nya möjligheter att testa, utveckla och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser för en industriell och automatiserad miljö. Den innefattar hela kedjan, från råmaterial till fiberlindning, SMC/prepreg (investering på gång), press och formning, trimning och kvalitetskontroll. Testbädden ger dessutom värdefull input och data till simuleringsdrivna designprocesser, vilket öppnar för en snabbare industrialisering av hållbara kompositer.

Testbäddens processer/processteg

Vi erbjuder utvecklingsprocessens samtliga steg. Beroende på problemställning och teknisk mognadsgrad nyttjas nödvändiga resurser för bästa resultat. Nedan expertiser som stödjer utvecklingen genom testbädden.

  • Material, produkt- och processutveckling
  • Hållbarhets- och LCA-analyser
  • Simulering av tillverkningsprocesser
  • Utveckling, drifttagning och intrimning av verktyg
  • Utveckling av automationsutrustning
  • Verifiering av tillverkningsprocesser i serimässiga förhållanden
  • Prototyptillverkning och förserieproduktion, 

Invigning av testbädden

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att ta del av invigningen av Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning, 2 september 2021.

Välkomna att kontakta oss för mer information och diskussion kring hur vi kan hjälpa er på bästa sätt!

Fakta

Testbäddsnamn

Testbädd för hållbar komposittillverkning

Etableringsår

2020

Testbäddskategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Tillverkning, Material

Område

Lättvikt, Materialomställning, Produktion och tillverkning

Strategiskt innovationsprogram

GrafenLättvikt

Region

Region Norrbotten

David Engberg

David Engberg

Projektledare

Läs mer om David

Kontakta David
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Område

Lättvikt

Utvecklingen av lättviktslösningar drivs av globala klimat- och resursutmaningar. Med lättare produkter kan utsläpp och energianvändning minska. Det ger både mindre klimatpåverkan och starkare konkurrenskraft. Flera branscher har …
Projekt

LIGHTest

Projektet ”Testbäddar för framtidens produktion av lätta produkter med smarta materiallösningar” ska resultera i en test- och demonstrationsanläggning för framtidens produktion av lättare produkter, där avancerade material, tillve…
Expertis

Materialutveckling för fiberkompositer

Fiberarmerade polymerkompositer, det vill säga plaster förstärkta med tunna fibrer, används i produkter som kräver hög styvhet och styrka i kombination med låg vikt.
Expertis

Dimensionering av kompositer

Fiberarmerade polymerkompositer, det vill säga plaster förstärkta med tunna fibrer, används i produkter som kräver hög styvhet och styrka i kombination med låg vikt.
Berättelse

Lättare stålkomponenter med komposit

Gestamp HardTech levererar ett flertal olika stålkomponenter till fordonsindustrin. Ökande krav på viktminskning har gjort kolfiberkompositer intressanta som förstärkning av vissa komponenter, ett utvecklingsarbete som RISE anlägg…
Projekt

Strukturella högpresterande kompositer baserade på trä

HIPWOOD steg 1 projektet syftar till att utvärdera möjligheten att utveckla formbara och lätta högpresterande kompositer baserade på trä. Jämförelse av HIPWOODs egenskaper mot olika kompositer och vissa metallegeringar visar att H…
Projekt

SIP LIGHTer

SIP LIGHTer är ett strategiskt innovationsprogram. Svensk industri har lyft fram lättviktsteknologi som en nyckelkompetens för att stärka konkurrenskraften och möta globala hållbarhetsmål. Inom det strategiska innovationsprogram…
Nätverk

Compraser Labs medlemsprogram

Compraser Labs är ett nationellt centrum för forskning och utveckling av produktionsprocesser och produktionssystem för kompositbaserade produkter. Compraser Labs drivs i form av ett medlemsprogram av RISE.