Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Skeppsränna

Skeppsrännan vid RISE testmiljö SSPA Maritime Center har använts i över 80 år med samma målsättning: att hjälpa varv världen över att bygga energisnåla fartyg.

Rännan som är 260 meter lång och 10 meter bred hör till de större i världen. Här testas ett fartygs skrovform, i första hand när det gäller framdrivningsegenskaper. Genom att testköra en skalenlig modell på cirka sju-åtta meter i rännan kan man till exempel räkna ut vilken effekt som krävs för att driva ett 350 meter långt lastfartyg. Rännan används huvudsakligen för oberoende kommersiell testning men även till forskning.

Skeppsrännan har många användningsområden, framför allt vad gäller skrov- och propellerformsoptimering för alla typer av fartyg. Här testas även olika energisparande åtgärder när det gäller motstånd/framdrivning och hydrodynamik. De experimentella testerna kombineras alltid med numeriska strömningsberäkningar, och jämförs regelbundet med hundratals provtursresultat av nybyggda fartyg. Prediktionen i rännan har mycket hög tillförlitlighet.

En databas med över 8 000 fartygsskrovformer ligger till grund för resultatanalys och vägledning för skrovformoptimering av handelsfartyg samt höghastighets- och planingsfarkoster.

Fakta

Namn på Test & Demo

Skeppsränna

Område

Maritimt

Kontakt

Kontakt för maritimt

+46 10-251 39 00

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.