Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Testbädd för textilåtervinning

I denna unika anläggning erbjuds tjänster avseende bearbetning av textil för materialåtervinning samt prototypframtagning av material och produkter baserade på överblivna textila material och produktionsspill.

Konsultation:

 • Rådgivning - Diskussion om materialkapacitet och möjligheter för specifika behov och önskemål.
 • Detaljerat möte - Detaljerad planering gällande processmöjligheter och materialval, med möjlighet till kompletterande kurs kring hållbar textil och fiberegenskaper.
 • Besök - Virtuellt besök som visar aktuell utrustning på RISE.

Testbädd för mekanisk återvinning

 • Preparering av material – Nedklippning av det aktuella provmaterialet, samt borttagande av tillbehör som dragkedjor, knappar, tryck m.m.
 • Rivning - Upprivning av provmaterialet, vilket öppnas till nytt fiberflor.
 • Fiberlängdsmätning - Mätning av fiberlängd enligt standard ASTM D1447, ISO EN 10141, FZ/T 20028.
 • Fiberblandning & kardning - Bestämning av fiberfraktion för vidare steg, samt testning av materielinnehåll.
 • Sträckning/sliver - Förberedelse av fiberfloret inför spinning.
 • Garnspinning - Spinning genom antingen open end spinning (OE), som är lämplig för korta fibrer, eller ringspinning som är lämplig för längre fibrer.
 • Analys av garnets egenskaper - Test av garnets styrka och dragprovning enligt standard EN 2062 i standardklimat 200C/65%RH.

Val av prototyp/slutprodukt

 • Stickprodukt - Stickning av en bit garn för att utvärdera kvalitén på ett slutligt garn.
 • Nonwoven - Framtagning av nonwoven matris genom kardat material som binds med värme (thermobond) eller som nålpenetreras (needle pounched)
 • Kompositprototyp – Blandning av material (som har extra korta fibrer) i en extruder till pellets, vilka sedan formsprutas till en produkt.

Kompletterande paket

Utöver ovan steg i testbädden erbjuds utökade materialanalyser i form STANDARD 100 by OEKO-TEX®, Provning och kemisk analys av textila material, Nötning av textil enligt SS-EN ISO 12947-2, Pilling och luddbildning hos textil enligt SS-EN ISO 12945-2, LCA analys, samt konsultation gällande hållbarhetsrapporter.

Testbädd för kemisk återvinning 

Kemisk återvinning kompletterar mekanisk återvinning av plast, textilier och glas/kolfiberkompositer (GFRP, CFRP). Genom kemisk återvinning kan blandade, åldrade och end-of-life plastströmmar återvinnas. Detta gör att våra redan använda plastmaterial kan komma in i ett nytt liv i en sekundär produkt.

Fakta

Namn på Test & Demo

Textilåtervinning

Etableringsår

2016

Kategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Material, Övrigt

Område

Cirkulär omställning, Materialomställning, Textil

Strategiskt innovationsprogram

RE:Source

Region

Västra Götalandsregionen

Adress

Argongatan 30, Mölndal

Stina Björquist

Kontaktperson

Stina Björquist

Forskare

+46 10 228 45 39

Läs mer om Stina

Kontakta Stina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lene Jul Östblom

Kontaktperson

Lene Jul Östblom

Enhetschef

+46 10 228 48 93

Läs mer om Lene

Kontakta Lene
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Test & demo

Textilfiberutveckling

Inom testbädden Textilfiberutveckling utvecklar RISE innovativa metoder och material för tillverkning av fibrer, garn och nonwoven från biobaserade och syntetiska råvaror. Här erbjuder vi expertis, tillverkningsmetoder samt materi…
Område

Textil

I framtiden bär du jeans av svensk cellulosa, träningskläder av biobaserad plast och tröjor av återvunnen textil. Redan i dag leder Sverige utvecklingen av miljövänliga, funktionella och resurseffektiva textilier, men branschen be…
Område

Cirkulär omställning

Sedan industrialiseringen har vår ekonomiska framgång vilat på en linjär modell; vi tillverkar saker som vi använder och därefter slänger. Omställning till cirkulär ekonomi innebär övergången till ett system där förbrukningen av n…
Test & demo

Provning och kemisk analys av textilier

Testbädden erbjuder ett brett utbud av provnings – och analystjänster på textila material och RISE kunskap inom området är unik. Vi har en bred instrumentpark och utför ett stort antal ackrediterade analyser och provningar.
Tjänst

Pilling och luddbildning hos textil enligt SS-EN ISO 12945-2

Noppor är ett fenomen som uppstår vid användning och tvätt. Noppor är hoptrasslade fibrer/fiberändor som sitter fast på tygytan. När vi använder och rör på oss i våra kläder och övriga textilier sker nötning/gnuggning mot olika yt…
Tjänst

Nötning av textil enligt SS-EN ISO 12947-2

<p>När vi använder textilier såsom beklädnadstextilier, möbeltyger, bäddtextilier, arbetskläder etc. så utsätts dessa för diverse olika typer av slitage. Nötning är en typ av slitage, som till slut kan medföra att textilen t…
Tjänst

Analys av Allergena dispersions­färgämnen i textil

Det är viktigt att textilierna på marknaden är fria från farliga och reglerade substanser. Kemisk analys är ett sätt att få kontroll över produkternas kemikalieinnehåll.