Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

3D-Bioprinting och additiv tillverkning

Med 3D-bioprinting går det att bygga upp biologiska strukturer genom att kombinera ett biologiskt eller syntetiskt material med levande celler. 3D-bioprinting kan till exempel användas för att testa biologiska egenskaper hos läkemedel eller kemikalier och för att utveckla framtidens reservdelar för den mänskliga kroppen. Inom RISE utvecklar vi kompetens inom själva tillverkningsprocessen och studerar egenskaper och funktion hos 3D-bioprintade system.

3D-printing, som också kallas additiv tillverkning, är teknologier som kan användas för att bygga upp strukturer eller komponenter lager för lager. Vid 3D-bioprintning används en kombination av levande celler och stödmaterial för att bygga strukturer som efterliknar levande vävnader. Sådana strukturer är intressanta som system för att testa biologiska effekter av till exempel läkemedel under utveckling eller kemikalier i allmänhet. På sikt förväntas teknologin även kunna leda till framställning av transplantat som kan ersätta vävnader och organ hos sjuka patienter.

På RISE forskar vi kring nya material och tillämpningar av 3D-bioprinting inom bland annat cancerforskning. Vi driver projekten i samverkan med medicinska och kliniska forskargrupper och industri. Förutom 3D-bioprinting, inkluderar verksamheten forskning och utveckling kring 3D-printning av olika typer av material med fokus mot medicintekniska tillämpningar, där modellering, ytmodifiering, geometrisäkring och materialegenskaper är viktiga delar.

Vi erbjuder metodutveckling, materialutveckling, funktionalisering, printing via våra högkvalitativa EnvisionTEC system:3D-Bioplotter (4th Gen. Manufacturer series) och Perfactory P4 Mini XL. Dessutom karakterisering och utvärdering in vitro såväl som in vivo.

Fakta

Namn på Test & Demo

3D-Bioprinting

Etableringsår

2019

Kategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Hälsa och Life Science

Område

Additiv tillverkning, Life Science, Läkemedel

Region

Västra Götalandsregionen

Patrik Stenlund

Kontaktperson

Patrik Stenlund

Forskare

+46 10 516 58 30

Läs mer om Patrik

Kontakta Patrik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.