Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Drever på testbädd i Uppsala

Testa dina innovationer inom AI och robotik för jordbruket

Sensorer, digitalisering och AI kan vara grunden för innovativa produkter och tjänster för jordbruket. Vi kan hjälpa ditt företag med testning och verifiering av era innovationer riktad mot jordbruket på flera av våra testanläggningar. Här kan du testa allt ifrån växtodling till animalieproduktion, kostnadsfritt för små och medelstora företag. 

Snabb lansering av dina produkter

Jordbruket och livsmedelsproduktionen i Europa står inför en rad utmaningar som klimatförändringar, importberoende, antibiotikaresistens, minskad lönsamhet, urlakad jord och för att stödja utvecklingen mot ett hållbart och lönsamt jordbruk behöver nya tekniker testas och verifieras. I med den snabba utvecklingen inom AI och robotik är det viktigt att innovationer når marknaden snabbare. 

Genom det EU-finansierade projektet AgrifoodTEF erbjuder vi kostnadsfria testmöjligheter för ditt företag, där vårt mål är att påskynda lanseringen av dina produkter och säkerställa deras funktionalitet, säkerhet och efterlevnad av lagar och regler. 

Vad vill du testa?

Du får tillgång till två fantastiska anläggningar för dina tester. Den första är Testbädd digitaliserat jordbruk i Uppsala där vi ägnat de senaste åren åt att driva på digitalisering och robotisering inom jordbrukssektorn. Den andra anläggningen är AstaZero utanför Borås, en testbana inriktad på autonoma fordon. Dessutom har RISE mer än 130 test- och demonstrationsanläggningar som också kan komma till användning beroende på vad du vill testa. 

Genom att kombinera våra möjligheter och kompetenser inom jordbruk med andra områden som AI, digitalisering och autonoma fordon är målet att förkorta tiden mellan prototyp och marknadsintroduktion samt att bygga tillit för nya AI- och robotiklösningar inom jordbrukssektorn.

Exempel på tjänster i våra testanläggningar

Verifiering och test

Du får möjlighet att testa arbetsresultatet från dina robotmaskiner, säkerhetsfunktioner och sensorsystem i verkliga och virtuella miljöer.

Guide bland lagar och regler

Vi hjälper dig att navigera genom de komplexa regelverken för maskindirektivet, datalagen och AI-förordningen för att säkerställa att dina innovationer efterlever regelverket. 

Testa ny teknik

Utforska och testa ny teknik innan den är officiellt godkänd för allmän användning.

Stötta europeiska företag

TEF – Test- and experiment facilities är EUs verktyg för att stötta europeiska företag i utvecklandet av AI-teknologi och robotik. Fokus i det här projektet, AgrifoodTEF är företag som utvecklar nya AI- och robotikbaserade produkter för jordbrukssektorn som kan bidra till lösningar på problemen.

Främja teknikutvecklingen inom jordbruket

AgrifoodTEF ska främja teknikutvecklingen inom jordbruket och erbjuder möjligheter att testa ny teknik i verklighetsnära miljöer innan marknadsintroduktion. Målet är att införa AI- och robotiklösningar i jordbruket som stärker livsmedelsproduktionens hållbarhet i en tid av klimatförändringar och global konkurrens.

RISE koordinerar den svenska delen av projektet, där ingår även AstaZero. EU och Vinnova, finansierar hälften var. I konsortiet ingår 29 parter från nio europeiska länder. Exempel på andra parter är Wageningen University och Research i Holland, Agrotech Valley i Tyskland och koordinatorn Fundazione Bruno Kessler i Italien.

Var med och skapa framtidens jordbruk tillsammans med oss

Hör av dig till oss om du vill veta mer

Sammanfattning

Projektnamn

AgrifoodTEF

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

5 år

Total budget

50 miljoner SEK

Partner

AstaZero

Finansiärer

Vinnova, EU

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Anna Rydberg

Kontaktperson

Anna Rydberg

Senior forskare

+46 10 516 69 55

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Stina Jonsson

Kontaktperson

Stina Jonsson

Senior Projektledare

+46 76 101 14 46

Läs mer om Stina

Kontakta Stina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Test & demo

Digitaliserat jordbruk

Uppkopplade åkrar, självkörande eldrivna jordbruksmaskiner och avancerade system för dataanalys ska bidra till ett fossiloberoende, mer hållbart och lönsamt jordbruk. I nära samarbete med våra partners driver RISE en testbädd för …
Expertis

Digitaliserat jordbruk

Digitalisering och robotisering har stor potential till ett mer hållbart, lönsamt, klimatsmart och fossiloberoende jordbruk. Vi har den djupa kompetens inom både teknik och jordbruk som krävs för att hitta lösningar som fungerar i…
Berättelse

Förarlös traktor med batteribytesrobot

En förarlös och självkörande batteridriven traktor som harvar och när batteriet tar slut själv kör till en flyttbar batteribytesrobot som står vid fältkanten. Efter att ha fått ett fulladdat batteri återvänder den ut på åkern för …
Berättelse

Digitalisering av jordbruket kräver dubbel expertis

Jordbruksverket skulle göra en förstudie till en nationell plattform för delning av data. Då behövde de en partner som kunde både digitalisering och jordbruk. Valet föll på RISE.  – Deras erfarenhet och expertkunskap ino…
Nätverk

Agrihub Sweden - för ökad digitaliseringsgrad inom jordbruk och livsme

Det pågår ett digitalt race inom jordbruksbranschen, och det gäller att hänga med för att inte hamna efter. Ytterst handlar det om ökad konkurrenskraft. Kan vi alla bli vinnare?
Berättelse

Ekobots unika robot bidrar till ett hållbart jordbruk

Med sin autonoma och eldrivna robot, möjliggör Ekobot minskad användning av kemikalier samtidigt som datainsamling ger nya möjligheter för jordbrukaren. Genom att tidigt i sin företagsresa samarbeta med RISE har Ekobot kunnat utve…