Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Ett smedstäd med rörelsespårad hammare och tång
Foto: Gabriella Di Feola

Tacit Knowhow

När något som är känt eller önskat att bli lärt inte är fakta, men en upplevelse, "hur" att göra är viktigare än "vad" att göra. "Vad" att göra är lätt att lära sig, det måste bara förtäljas för att kunskapen ska överföras. "Hur" något görs är mer komplext.

För att veta hur något görs är det nödvändigt att utöva lärande. Det är inte begränsat till sinnet utan kräver också lärande med armar, ögon och fingertoppar. Tacit knowhow är kunskapen i kroppen och vad som är önskvärt för att vara kompetent eller skicklig.

RISE och mästersmeden Gustav Thane försöker hitta ett sätt att spåra och presentera aktiviteter på ett sätt som är tillgängligt och tydligt nog för att många ska komma åt och starta sin personliga resa mot nya förmågor. Det handlar om motorisk skicklighet och visualisering av nyanser av hur saker görs. Projekten sträcker sig över ett och ett halvt år och finansieras av Svenska Konstnärsnämnden via Kulturbryggan.

I projektet utforskas ett flertal olika sensorer, metoder och idéer för att kvantifiera och mäta aspekter av skapande och andra tyst kunskapstunga domäner. ”Extended reality”-teknologier används för att visualisera och undersöka om data kan närma sig eller användas för att bättre förstå och observera sådan kunskap.

Sammanfattning

Projektnamn

Tacit Knowhow

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Utvecklare och utforskare

Projektstart

Varaktighet

1,5 år

Total budget

500 000 SEK

Finansiärer

Konstnärsnämnden

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Peter Ljungstrand

Kontaktperson

Peter Ljungstrand

Marknadschef

Läs mer om Peter

Kontakta Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.