Kontaktperson
Josefin Caous
Forskare
Kontakta JosefinVårdrelaterade infektioner (VRI) är ett globalt problem som drabbar 1 av 10 patienter som behandlas på sjukhus. Projektet Smittfri Vård utvecklar och utvärderar nya teknologier för infektionsprevention i klinisk miljö. I projektgruppen, som koordineras av RISE, ingår 12 parter från akademi, industri och sjukvård.
Projektet ska ta fram lösningar för att minska vårdrelaterade infektioner (VRI) och spridningen av antibiotikaresistenta mikrober i sjukvårdsmiljö.
Mål i projektet är:
VRI är ett globalt problem som drabbar 1 av 10 patienter som behandlas på sjukhus. Bara i Sverige ger det upphov till årliga kostnader på 6,5 miljarder kronor till följd av extra vårddagar. Problematiken kring VRI försvåras dessutom av den ökade andelen infektioner orsakade av antibiotikaresistenta mikrober.
LifeClean, LED Tailor, BioThema och Swedish Medical Nanoscience Center på Karolinska Institutet skall utvärdera innovativa tekniker för ytdesinficering och kvalitetskontroll medan Arjo, Cellcomb och Tobii tillsammans med Högskolan i Halmstad fokuserar på hygienisk design, användarstudier och affärsutveckling. Getinge, CRC Medical och Toul Meditech skall tillsammans med Avdelningen för Ortopedi och Klinisk Mikrobiologi, båda tillhörande Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomföra en klinisk studie där målet är optimerad luftkvalitet i operationsrummet samt systematisk kvalitetskontroll och uppföljning av patientutfall.
Smittfri vård (Clean Care)
Avslutat
Koordinator
40 månader
22 500 000
Arjo, Biothema, Cellcomb, Getinge, Högskolan i Halmstad, Innovationsplattformen, VGR, Karolinska Institutet, Swedish Medical Nanoscience Center , Klinisk Mikrobiologi och Vårdhygien, SU, LED Tailor, LifeClean, Tobii, Toul Meditech, Verksamhetsområdet Ortopedi, SU, CRC Medical
Vinnova, Regional utveckling VGR
Infektionsprevention före, under & efter operationSeminarie kring en smittfri vård, Karolinska Institutet i samarbete med RISE 2019
RISE Press releaseHögskolan i Halmstad press releaseInnovationsplattformen VGRSamspel Högskolan i Halmstad