Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
En rätt av SMAT, en växtbaserad köttanalog
Foto: Mats Stading

Smat - Smart Mat

Vi utvecklar proteinprodukter som är bättre än kött. De är goda, innehåller mer protein än kött, och är hälsosamma och bra för miljön. Proteinet kommer från havre, ärta och hampa, och det finns till och med möjlighet att tillsätta odlade köttceller. Detta är Smat – Smart Mat.

Odlade muskelceller kombineras med kreativ gastronomi för framtidens mat

Idag äter vi dubbelt så mycket kött som vi behöver. Kött medför stora utsläpp klimatgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Vi använder 70% av odlingsmarken till uppfödningen istället för att använda den direkt till mat. För mycket kött medför också en ökad risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Proteinpulver från havre, ärta och hampa omvandlas genom att vi tillsätter vatten, värmer och blandar kraftigt. Du kan se i filmen nedan hur man enkelt kan göra det hemma i köket. Man kan också sätta till lite fett, salt och grönsaker för att få ännu bättre smak. Den färdiga produkten är små bitar med mör konsistens som kan användas till grytor, pastasås eller att steka direkt. Vår kulinariska kreatör Paul Svensson använder sin magi för att utveckla goda rätter och nya recept.

Vi testar även att odla kött. Muskelceller från kött kan odlas i en näringslösning och växa till, men de behöver ett underlag att växa på. Vår proteinprodukt passar perfekt för detta och vi undersöker hur man bäst odlar cellerna. Det är ännu så länge långt kvar till en odlad produkt som vi hittar i butikshyllorna, men odlat kött kan på sikt ge ännu godare, hälsosammare och klimatsmartare produkter.

En extruder fungerar bäst för att göra Smat, men du kan göra nästan lika bra Smat om du har en köttkvarn av metall (den ska in i ugnen). Klicka på filmen så kan du se hur man gör. Du behöver följande ingredienser:

  • 60 g blandning av havre- och ärtprotein samt havrefiber
  • 1 krm salt
  • 0,9 dl vatten

Sammanfattning

Projektnamn

SMAT - Smart Mat

Status

Avslutat

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

6 månader

Total budget

500000

Partner

Julie Gold och Roland Kádár på Chalmers Tekniska Högskola, Paul Svensson (Pauls Kök AB)

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
Mats Stading

Kontaktperson

Mats Stading

Senior forskare

+46 76 127 26 03

Läs mer om Mats

Kontakta Mats
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.