Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Safety Case for Autonomous Trucks

Utforska hur man säkert hanterar fjärrassisterade lastbilar med högre hastighet i en blandad trafikmiljö.
Säkerhetsfallet undersöks genom testning vid AstaZero, en inhägnad miljö och avslutas med en demonstration på Lindholmen / Göteborg.

Syfte och mål

Syftet med detta projekt är att bidra till nästa utvecklingsfas genom att systematiskt undersöka - både från juridiskt och tekniskt perspektiv- hur man säkert kan hantera fjärrassisterade fordon i blandad trafik och med högre hastighet. Detta projekt kommer att påverka eftersom vi kommer att visa godstransporter utan säkerhetsvärd ombord och med högre hastighet än i dagens piloter i Sverige och internationell.

Genomförande och effekt

Partners längs hela kedjan från teknikleverantörer till operatörer kommer att påskynda utvecklingen av godstransporter genom att samla svensk-fransk expertis och hitta synergier och nyckelaspekter för att möjliggöra antagande av nischmarknader. Vi tar upp de kritiska säkerhetsaspekterna ur ett juridiskt och tekniskt perspektiv för att förbereda och slutligen genomföra demonstrationer på Lindholmen / Göteborg. Vad vi lär oss av att utforska och säkerställa säkerhet under alla testförhållanden kommer att bidra till teoribyggnad, praktisk förbättring och rekommendationer.

Under RISE: s ledning kommer parterna att föreslå en metod och en ram för säkerhetsargumentation som hanterar variation och alla olika perspektiv. Rekommendationer för allmän vägtillämpning i Sverige, Frankrike /EU-marknaden kommer att ges.

Slutrapporter SCAT Projekt

Sammanfattning

Projektnamn

SCAT

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Koordinator, deltagare policy och säkerhetsanalys

Projektstart

Varaktighet

23 månader

Partner

Einride, Ericsson, AstaZero, Telia

Finansiärer

Vinnova, Drive Sweden

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

11.Hållbara städer och samhällen

Kontaktperson

Cilli Sobiech

Researcher

+46 72 206 99 61

Läs mer om Cilli

Kontakta Cilli
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.