Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RealHOPE: Hantering av proteinläkemedel

Hur påverkar hantering protein läkemedel? Forskningsprojektet RealHOPE kommer att mäta verklig hantering av proteinläkemedel för att kunna utveckla nya metoder för att i framtiden bättre kunna simulera detta. Resultaten från detta projekt kommer att leda till mer robusta protein läkemedel med högre säkerhet för patienter.

Innovativa proteinläkemedel möjliggör behandling av tidigare obotliga sjukdomar och kan rädda liv. Nackdelen är att deras komplexa struktur gör dem känsliga och kräver varsam hantering för att de ska behålla sin aktivitet. Under produktion och leverans till sjukhus och apotek kan viktiga parametrar så som temperatur kontrolleras. Därefter finns det väldigt lite forskning hur vidare transport och hantering påverkar proteinläkemedel. Till exempel, en skakig transport eller läkemedel som glöms framme i solen av en patient kan leda till att läkemedlet kastas i onödan eller att det tappar effekt för patienten.  

Inom RealHOPE har vi samlat partners från hela värdekedjan; Läkemedelsföretag, logistik företag, apotek och en patientförening. Dessa tillsammans med instrument- och app-utvecklare och forskare inom olika områden har vi möjlighet att på djupet förstå hela livscykeln för ett proteinläkemedel, från produktion tills de når patienterna.

Om projektet

RealHOPE är ett samarbete mellan 26 partners av läkemedelsföretag, instrument- och apputvecklare och logistikföretag tillsammans med universitet, institut, sjukhusapotek och en patientorganisation från 6 europeiska länder och USA. Projektet har en budget på 7.1 miljoner euro och koordineras av RISE, med Sanofi som teknisk projektledare.  Projektet kommer att pågå till juni 2025. 

This project has received funding from the Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking under grant agreement No 101007939. This Joint Undertaking receives support from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme and EFPIA companies.
Ulla Elofsson

Kontaktperson

Ulla Elofsson

Assoc. Professor

+46 10 516 60 40

Läs mer om Ulla

Kontakta Ulla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lina Nyström

Kontaktperson

Lina Nyström

Forskare

+46 10 516 65 33

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.