Kontaktperson
Michiel van Noord
Projektledare
Kontakta MichielProjektet Eko-Sol tar fram vägledning för hur solcellsparker i Sverige och Norden kan etableras med netto-noll eller netto-positiv påverkan på biologisk mångfald, odling och andra ekosystemtjänster.
Solcellsparker i Sverige blir allt fler och större och tar mark i anspråk på ett sätt som solceller på byggnader inte gör. Samtidigt är förändrad markanvändning den största orsaken till förlust av biologisk mångfald, som utgör ett av de största hållbarhetsutmaningar globalt och i Sverige. Genom minskad biologisk mångfald avtar naturens förmåga att leverera ekosystemtjänster, vilket försämrar möjligheten att uppnå ett flertal av Sveriges miljömål och flera Agenda 2030-mål.
Projektet kommer att kartlägga hur solcellsparker planeras i Sverige idag och hur utformningen påverkar biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Genom att kombinera nationella och internationella erfarenheter utarbetar Eko-Sol sedan förslag för utformning av ekologisk hållbara solcellsparker. Projektet utforskar och utvecklar även en process att projektera sådana solcellsparker med ”hänsynshierarkin”, så att utbyggnaden kan ske snabbare och med ökad samhällsnytta.
Solcellsparker i Sverige 2021 - en kartläggning (pdf, 1.43 MB)
Eko-Sol
Pågående
projektledare
2 år och 1 månad
2,1 MSEK
Energimyndigheten, El från solen
Rapport: Solcellsparker, biologisk mångfald och ekosystemtjänster: Påverkan och möjligheter för multifunktionerRapport: Solcellsparker i Sverige 2021 - en kartläggning
Tora Råberg Åsa Myrbeck Lars-Henrik Björnsson Michiel van Noord Karin Morell