Kontaktperson
Cecilia Hagberg
Forskare
Kontakta CeciliaVid hantering och drivning av nötkreatur används olika typer av grindar och grindsystem. Grindarna är ofta tunga och otympliga vilket utgör en arbetsmiljörisk. En annan risk är om grindar och grindsystemet försvårar djurhanteringen. Vårt mål är bl.a. att utveckla och tillverka lättare grindar för förbättrad arbetsmiljö och bättre djurvälfärd.
Syfte och mål
Det övergripande syftet med projektet är att förbättra arbetsmiljö och djurvälfärd vid hantering och drivning av nötkreatur i de hanteringssystem där mobila grindar används. Detta genom att utveckla och konstruera lättviktsgrindar i höghållfast stål. Grindarna kommer sedan att testas i ett hanteringssystem med unik och ny geometri avseende grindarnas inbördes placering. Detta för att bidra till förbättrad arbetsmiljö liksom ökad effektivitet i arbetet med drivning och hantering. Dessutom kommer projektet bidra till förbättrad djurvälfärd då djuren förväntas uppleva mindre stress i hanteringssystemet.
Utmaning
Många av dagens mobila grindsystem för hantering och drivning av nötkreatur är tunga och svårarbetade. Detta kan ge upphov till förslitnings- och belastningsskador hos användaren. En annan risk med ett dåligt utformat hanteringssystem är att det kan leda till att djuren stressas vilket leder till försämrad djurvälfärd likväl som ökade risker för arbetsolyckor.
Lösning
Avsikten med detta projekt är att utveckla och konstruera nya lättviktgrindar av höghållfast stål. Grindarna kommer utformas med hänsyn till arbetsmiljö och djurvälfärd. Grindarna kommer sedan att testas i ett hanteringssystem där grindarna monteras i en ny geometri för att främja djurens rörelser i systemet vilket reducerar stress hos djuren.
Effekt
Projektet förväntas resultera i nya typer av lättviktsgrindar av höghållfast stål samt nytt mobilt hanterings- och drivningssystem för nötkreatur.
Lättviktsgrindar av höghållfast stål
Avslutat
Projektledare
4 år
2 100 462 kr
Parsteel AB (tidigare Nilssons Plåtindustrier AB), SSAB EMEA AB, Smart Djurhantering, Sveriges Lantbruksuniversitet, Lantbrukare Lars Olsson
EIP Agri via Jordbruksverkets Landsbygdsprogrammet
Cecilia Hagberg Cecilia Lindahl Lotten Wahlund Andras Baky Henrik Olsson Martin Sundberg