Kontaktperson
Maria Schnurr
Senior Researcher
Kontakta MariaHur kan framtidens mobilitetsstationer se ut? hur integrerar de olika transportslag så att de faktiskt underlättar för kombinerad, multimodal mobilitet? Gemensamt med Nacka och Linköping kommun, OKQ8 och arkitekturbyrå Arup utvecklade vi modulära koncepter för urbana mobilitetsstationer samt tillhöriga affärs- och organisationsmodeller.
För att hantera framtida mobilitetskrav kommer det att bli avgörande att möjliggöra sömlösa övergångar från ett transportmedel till ett annat, vilket kräver en digital,organisatorisk samt fysisk integration. Medan de båda första behandlas av lösningar som Mobility-as-a-Service (MaaS), representeras den fysiska integrationen av mobilitetsstationer (mobility hubs). Nuvarande mobilitetsstationer är dock ofta inte tillräckliga för sömlösa resor eftersom de inte är tillräckligt integrerade med transportsätt och tjänster och därmed saknar attraktivitet för användarna. Dessutom måste de anpassas till framtidens mobilitetslösningar: elektriska fordon, autonoma fordon, mobilitetstjänster eller en kombination av dessa.
Mot bakgrund av detta undersökte projektet hur en ny generation mobilitetsstationer i Sverige kan utvecklas. I samarbete med OKQ8, Linköpings kommun och Nacka kommun samt arkitektbyrån Arup utvecklade RISE tre lokala koncept för olika typer av mobilitet samt förberedas för senare demonstration eller pilotprojekt. En litteraturstudie och mobilitetsstations-typologi fungerade som en teoretisk bas för de faktiska planerna. Koncepten utformades så att de:
Detta stöddes genom att utveckla effektiva organisationsmodeller och konkurrenskraftiga affärsmodeller.
Mobility Hub
Avslutat
Projektledning
14 månader
Linköping kommun, Nacka kommun, OKQ8 Sverige, Arup