Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
En matskrivare som skriver ut en ätbar RISE-logotyp

Framtidens mål

Många äldre lider av undernäring vilket bidrar till ohälsa, personligt lidande, förlängda sjukhusvistelser och höga vårdkostnader. 3D-utskrift är en innovativ teknik på livsmedelsområdet med unika möjligheter för automatiserad tillverkning av visuellt tilltalade livsmedel med anpassad konsistens.

Inom vården är en extra utsatt grupp de som har svårt att tugga och svälja (dysfagi), vilket är vanligt bland äldre men förekommer även i yngre grupper såsom stroke- och cancerpatienter. Projektets syfte är att uppnå minskad undernäring och ökad livskvalité för de med sväljsvårigheter, samt att minska vårdkostnader. För att uppnå detta kommer teknologier såsom 3D-utskrift och utskrivbara livsmedelsingredienser att används för att ta fram attraktiv, konsistens- och individanpassad kost.

Förhoppningen är att detta projekt ska minska problemen med undernäring och öka livskvalité för de som lider av dysfagi. Utöver detta är en målbild att minska vårdkostnader genom ett bredare utbud av konsistensanpassad mat. På sikt är tanken att ett helt system av individanpassad mat kan tas fram, bland annat med hjälp av 3D-utskrift.

3D-utskrift är en mycket flexibel process vilket möjliggör individanpassning av produkter. Ett innovativt koncept är att placera 3D-skrivare i tillverkningskök som bereder mat till äldrevård och sjukhus. Detta för att tillåta automatisk produktion av nya, attraktiva och konsistensanpassade livsmedel med möjlighet att individanpassa varje måltid.

Sammanfattning

Projektnamn

Framtidens mål

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledning, konceptualisering och utveckling

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

2 488 000 SEK

Finansiärer

Vinnova

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Evelina Höglund

Kontaktperson

Evelina Höglund

Forskare Livsmedel Produktdesign

+46 10 516 66 19

Läs mer om Evelina

Kontakta Evelina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.