Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
flu_id

FLU-ID - portabel influensa­diagnos­tik

FLU-ID projektet utvecklade ett portabelt biosensorsystem som kortar tiden för ett diagnostiskt test för influensa till mindre än 60 minuter. Detektionsmetoden är baserad på volymamplifiering (RCA) av virus i ett mikrofluidik-chip och magnetisk detektion av målspecifik inbindning till magnetiska nanopartiklar.

Syfte och mål

Syftet med detta tvärvetenskapliga projekt var att utveckla en kostnadseffektiv portabel diagnostikenhet, för att att skapa en analysplattform för snabb upptäckt av influensa direkt vid första vårdinstansen.

Utmaning

En influensaepidemi skiljer sig från alla andra folkhälsofrågor när det gäller komplexitet, spridning och förmåga att allvarligt påverka Sverige, Europa och världen. H1N1-svininfluensan är det senaste exemplet på en sådan pandemi. Den mer ordinära säsongsinfluensan är den vanligaste årliga orsaken till andningssjukdomar som kräver medicinsk behandling.

Lösning

Projektet utvecklade en bärbar analysutrustning som förkortar tiden för ett diagnostiskt test av influensa till mindre än 60 minuter, samtidigt som man uppnår en målkänslighet på 600 molekyler per milliliter av provet. Provberedning och amplifiering av målmolekylen utförs i ett integrerat mikrofluidik-chip. RISE utvecklar ett magnetiskt detektionssystem för analys av specifik inbindning av magnetiska nanopartiklar till den amplifierade målmolekylen.

Effekt

Biosensorsystemet möjliggör upptäckt, identifiering och övervakning av influensa, vilket har relevans för både utvecklade och resursfattiga länder. De metoder och instrument som utvecklats i projektet fokuserar på influensa, men metoden är generisk och inte begränsad till denna specifika sjukdom. Projektet genererade svenskägd IP och internationellt konkurrenskraftig kompetens.

Sammanfattning

Projektnamn

FLU-ID

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektdeltagare

Projektstart

Varaktighet

6 år

Total budget

6.1 MSEK (32 MSEK)

Partner

Konsortiet består av expertis inom test- och assay-utveckling (Uppsala och Stockholm Universitet), mätsystem (Chalmers och RISE), provinsamling och preparering (Karolinska Institutet)

Finansiärer

Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF)

Projektmedlemmar

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
Jakob Blomgren

Kontaktperson

Jakob Blomgren

Senior Scientist

+46 70 915 18 48

Läs mer om Jakob

Kontakta Jakob
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.