Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Disk under kran

Drop it

Klimatförändringar har resulterat i vattenbrist på flera platser i landet och även kapacitetsbrist i dricksvattenförsörjningssystemen kan leda till brist på dricksvatten. Resurseffektiv vattenanvändning blir allt viktigare. Hushåll står för en betydande del av användningen och både tekniska lösningar och beteendeförändring kan minska användningen.

Syftet med projektet är att bidra till resurseffektiv vattenanvändning, och minska risken för vattenbrist, genom att implementera och utvärdera kombinationer av lösningar för minskad vattenanvändning i hushåll. Detta skapar kunskap om effekter, genomförbarhet och hur lösningar kan kombineras för att se vad som kan ge störst vattenbesparing på nationell nivå.

Projektet genomförs som ett samarbete mellan olika aktörer i dricksvattnets värdekedja. I fyra fallstudier med boende i villor och flerfamiljshus kommer både etablerade och nyare tekniska lösningar för minskad vattenanvändning testas i kombination med kommunikationslösningar för att påverka beteenden. Detta kompletteras av ett antal småskaliga studier som undersöker lösningar med lägre mognadsgrad. Resultaten analyseras utifrån ett systemperspektiv för att förstå samspelet mellan tekniska lösningar, kommunikation och beteenden och ge rekommendationer för hur kombinationer av lösningar kan användas för att minska vattenanvändningen utan att leda till andra negativa effekter.

Till de småskaliga fallstudierna söker vi löpande innovativa idéer och lösningar – har du en sådan som du vill testa inom ramen för projektet? Hör av dig till oss via detta formulär. 

Sammanfattning

Projektnamn

Drop it

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator, projektledare, utförare

Projektstart

Varaktighet

Fem år

Partner

Kungsbacka kommun, Laholmsbuktens VA, Värmdö kommun, Chalmers, Ecoloop AB, IKEA, Villeroy & Boch Gustavsberg AB, FM Mattsson Group

Finansiärer

Formas

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

6.Rent vatten och sanitet
12.Hållbar konsumtion och produktion
Kristina Dahlberg

Kontaktperson

Kristina Dahlberg

Projektledare

+46 10 516 63 16

Läs mer om Kristina

Kontakta Kristina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Josefine Klingberg

Kontaktperson

Josefine Klingberg

Projektledare

+46 70 322 63 14

Läs mer om Josefine

Kontakta Josefine
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.