Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Architecture-driven, Multi-concern & Seamless Assurance and Certification of CPS

AMASS skapade en öppen verktygsplattform (OpenCert) som efter projektet släpps som öppen källkod. Plattformen stödjer assurance (betyder ungefär försäkran om lämplighet) och certifiering av cyberfysiska system (tekniska system som samverkar med den fysiska världen) inom bilindustri, tåg, flyg, rymd och energi.

Syftet med AMASS är att sänka kostnaderna för arbete med certifiering genom att etablera en helhetssyn för kvalitetssäkring som bygger på återanvändbarhet, är arkitekturdriven, och hanterar flera kvalitetsaspekter samtidigt - till exempel funktionssäkerhet och informationssäkerhet. Verktyg som används för certifiering, produktutveckling och mot tredjepartsleverantörer ska fungera tillsammans och kunna kommunicera sömlöst. Detta görs genom att skapa en öppen plattform (OpenCert) som även kan utbyta information med kommersiella verktyg.

29 universitet, institut och företag i åtta länder deltog i projektet. De fyra tekniska arbetspaketen aktitekturdriven assurance, multi-aspekt assurance, sömlös interoperabilitet, och återanvändning kompletteras med industrirelevanta fallstudier som testar och utvärderar metodiken.

RISE deltar i arbetet med att ta fram metodik och en fallstudie för multi-aspekt assurance, där vi bygger upp ett så kallat assurance case (bevisning att en kvalitetsaspekt är uppfylld) som visar att en positioneringskomponent som till exempel kan användas för automatiserade fordon både är funktionssäker och informationssäker. Det är två kvalitetsaspekter som har inbördes beroenden vilket gör kvalitetssäkringen komplex. Arbetet bygger på våra kompetenser inom funktionssäkerhet, informationssäkerhet, positionering, funktionssäkerhetsgranskningar, och att ta fram praktiska demonstratorer.

Ta del av projektresultatet via videon nedan:Publikationer:

Sammanfattning

Projektnamn

AMASS

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektpartner

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

20,5 MEUR

Partner

Tecnalia, AIT, All4Tec, Alstom, Alten Sverige, Ansys, Assystem, Clearsy, Comentor, CEA, Eclipse Foundation, Fondazione Bruno Kessler, GMV Aerospace and Defence, Honeywell, Infineon, Intecs, Virtual Vehicle, Lange Aviation, MDH, OHB Sweden, Rapita Systems, RINA Services, RISE Research Institutes of Sweden, SCHNEIDER ELECTRIC ESPAÑA, Thales, The REUSE company, Universidad Carlos III de Madrid, Masaryk University

Finansiärer

ECSEL (H2020), Vinnova

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Fredrik Warg

Kontaktperson

Fredrik Warg

Teknologie doktor

+46 10 516 54 12
fredrik.warg@ri.se

Läs mer om Fredrik