Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Språkteknologi

Språkteknologi handlar om att använda datorprogram för att analysera, förstå och generera mänskligt språk. På RISE forskar vi både om grundläggande algoritmer för språklig AI, men även om hur sådana algoritmer kan användas för att på bästa sätt lösa diverse praktiska uppgifter och problem som involverar språkliga data. Vi har lång erfarenhet av tillämpad forskning inom språkteknologi och vi har ledande expertis i att hitta språkteknologiska lösningar på affärskritiska problem. Våra kunder och samarbetspartner finns inom såväl akademi som inom privat och offentlig sektor.

Språkteknologi har kommit att bli en nyckelkompetens inom modern informationsteknologi, med tillämpningar inom i stort sett alla områden inom privat och offentlig sektor som hanterar språklig data. Generellt kan man säga att språkteknologiska tillämpningar handlar om att extrahera användbar information från språklig data, och framförallt från textmaterial. Vad som räknas som användbar information beror naturligtvis på vilket behov användaren har, men det kan exempelvis handla om:

  • att hitta vilka ämnen som texten handlar om,
  • att identifiera namn och platser,
  • att sammanfatta texten,
  • att kategorisera den,
  • att hitta liknande andra texter,
  • att översätta den,
  • eller till och med generera en helt ny text.

För att utföra den här typen av språkteknologiska uppgifter på bästa sätt behövs algoritmer som kan lära sig och förstå språk ungefär så som människor gör. Vi har under de senaste åren sett signifikanta genombrott inom språklig AI, vilket har lett till resultat som i vissa fall närmar sig mänsklig prestanda. Den här typen av modern språkteknologisk AI har potential att radikalt förbättra hanterandet av språklig data inom såväl privat som offentlig sektor. Vi jobbar särskilt med att stödja svenska aktörer med att utveckla och integrera de senaste språkteknologiska teknikerna i deras verksamhet.


Mer information

Urval av projekt

Språkmodeller för svenska myndigheter - projektet utvecklar och tillämpar storskaliga språkmodeller för svenska myndigheter.

Strategiskt AI-samarbete med Skatteverket - projektet undersöker hur språkteknologiska verktyg kan användas för att effektivisera och förbättra Skatteverkets verksamhet.

Studier av opinioner och samhällen - projektet utvecklar och använder språkteknologiska verktyg för att studera opinioner och samhällen genom analys av öppen data från internet.

Automatisering av Uppsala konfliktdataprogram - projektet utvecklar språkteknologiska verktyg för att effektivisera insamlandet av konfliktdata.

Smart Implicit Interaction - projektet utvecklar och studerar hur multimodala representationer kan användas för att bland annat förbättra språklig AI.

Kontaktperson

Magnus Sahlgren

Senior Researcher

+46 10 228 42 99
magnus.sahlgren@ri.se

Läs mer om Magnus