Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Språkteknologi

Språkteknologi handlar om att använda datorprogram för att analysera, förstå och generera naturligt språk. På RISE forskar vi både om grundläggande algoritmer för språklig AI, men även om hur sådana algoritmer kan användas för att på bästa sätt lösa diverse praktiska uppgifter och problem som involverar språkliga data.

Språkteknologi har kommit att bli en nyckelkompetens inom modern informationsteknologi, med tillämpningar inom i stort sett alla områden inom privat och offentlig sektor som hanterar språkliga data. Generellt kan man säga att språkteknologiska tillämpningar handlar om att extrahera användbar information från språkliga data, framför allt från textmaterial. Vad som räknas som användbar information beror naturligtvis på vilket behov användaren har, men det kan exempelvis handla om:

  • att kunna svara på frågor om en text,
  • att hitta vilka ämnen som texten handlar om,
  • att identifiera namn och platser,
  • att sammanfatta texten,
  • att kategorisera den,
  • att hitta liknande andra texter,
  • att översätta den,
  • eller till och med att generera en helt ny text.

För att utföra den här typen av språkteknologiska uppgifter på bästa sätt behövs algoritmer som kan lära sig och förstå språk ungefär så som människor gör. Vi har under de senaste åren sett signifikanta genombrott inom språklig AI, vilket har lett till resultat som i vissa fall närmar sig mänsklig prestanda. Den här typen av modern språkteknologisk AI har potential att radikalt förbättra hanterandet av språkliga data inom såväl privat som offentlig sektor. Vi jobbar särskilt med att stödja svenska aktörer med att utveckla och integrera de senaste språkteknologiska teknikerna i deras verksamhet. 

På RISE har vi lång erfarenhet av tillämpad forskning inom språkteknologi, och vi har ledande expertis i att hitta språkteknologiska lösningar på affärskritiska problem. Våra kunder och samarbetspartner finns inom såväl akademi som inom privat och offentlig sektor.

Mer information

Det svenska NLP-seminariet

Aktuella projekt

Joakim Nivre

Kontaktperson

Joakim Nivre

Forskare

+46 10 228 44 44

Läs mer om Joakim

Kontakta Joakim
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.