Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Social Livscykelanalys SLCA

Social hållbarhet inom ett livscykelperspektiv - kan man räkna på sociala effekter? Vilka sociala indikatorer ingår? RISE expertisen inom SLCA kan hjälpa dig inom företag eller kommun med utredningar och ställa krav inom leverantörsled.

På RISE jobbar vi med utvärdering av sociala effekter utifrån ett livscykelperspektiv, det vill säga att vi analyserar alla delar av en kedja som behövs för att leverera en produkt eller tjänst, och hur den kan förbättras. Hälsoeffekter är en social effekt som utvärderas inom en vanlig livscykelanalys, men inom en social livscykelanalys ingår det 54 kvalitativa & kvantitativa indikatorer bland annat inom områden som arbetsmiljö och arbetsrätt, barnarbete, rättvis lön, arbetstid, lokal sysselsättning och ekonomisk tillväxt, diskriminering eller social well-being.

Social LCA är en metod för att bedöma de sociala effekterna av produkter och tjänster (UNEP 2009). Det är viktigt att välja och minska antalet sociala indikatorer inom S-LCA-studier. Utvärderingar inom ett livscykelperspektiv och dess sociala effekter (PSILCA 2015) omfattar 54 kvalitativa och kvantitativa indikatorer, 16 underkategorier och 15 000 industrisektorer och råvaror. För att välja indikatorer rekommenderar Handbook for Product Social Impact Assessment (HPSIA, 2018) användning av materialitets bedömning (MAT), som även använts inom företagens CSR-arbete (Corporate Social Responsibility).

RISE har erfarenheter inom: bioeconomi, textil, kemi och matproduktion

RISE erbjuder bedömning och beräkning av social hållbarhet inom ett livscykelperspektiv.

  • SLCA enligt UNEP SETAC eller HPSIA eller enklare varianter (screening SLCA).
  • Olika varianter tex potential social risk eller benefits, samt socio-ekonomisk analys och sociala effekter. 
Birgit Brunklaus

Kontaktperson

Birgit Brunklaus

Forskare

+46 10 516 59 93

Läs mer om Birgit

Kontakta Birgit
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.