Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Släckskum - användning och egenskaper

RISE har sedan mitten av 70-talet på olika sätt arbetat med släckskum, något som har byggt en bred kompetens inom området. Speciellt kan användning, provning, utvärdering och modellering av skumutbredning lyftas fram som områden där det finns extra god kunskap.

Den kunskapen om släckskum som finns inom RISE gör det möjligt för oss att agera diskussionspart när det kommer till egenskaper hos släckskum. Parametrar av intresse kan till exempel vara påföringshastighet, skumtal, dräneringstid och skuminblandning. I arbetet med att utveckla nya släckskum fria från högflourerade ämnen så som PFAS kan RISE bidra med test och utvärdering i olika skalor.

När det gäller släckskum erbjuder RISE standardtjänster enligt givna standarder (EN 1568, ISO 7203, IMO1312, ICAO och SP-metod 2580), men även specialanpassade tester utifrån önskemål.

RISE var en av deltagarna i EU-projektet FOAMSPEX, i detta projekt gjordes ett antal försök i olika skalor med syftet att studera skumutbrednad samt släckning av stora cisternbränder. Matematiska modeller togs fram för att beskriva utbrednaden som funktion av påverkan bland annat i form av värmestrålning, reologi och skumegenskaper. Kunskaperna som förvärvades i detta projekt har senare används för att ge råd till industrin gällande utrustning, taktik och val av skum.

Vi har varit aktiva i standardiseringsaktiviteter och våra experter är medlemmar av CEN TC 191/WG3. Genom standardiseringsarbetet har vi utfört ett antal brandförsök som referens och har därför både den nödvändiga utrustningen och erfarenheten. Våra brandhallar erbjuder försök inomhus vilket ger liknande och ideala villkor året runt. Provningarna är ackrediterade enligt SS‑EN ISO/IEC 17025.

Mer information

RISE erbjudande inom släckskum består av:

  • Mångårig expertis inom området
  • Kvalitetskontroll av skumvätska
  • Småskalig testmetod av släckskum
  • Databas för tankbränder och storskaliga skumförsök
  • Test och utvärdering av skum enligt flertalet standarder

Kontaktperson

Magnus Bobert

Civilingenjör

+46 10 516 51 90

Läs mer om Magnus

Kontakta Magnus
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.