Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Plaståtervinning och användning av återvunnen plast

Plaståtervinning bidrar till cirkulärt materialutnyttjande och minskat oljeberoende, förutsättningar för en hållbar framtid och för att Sverige ska nå målet om att senast 2045 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser. Idag materialåtervinns alltför lite av insamlat plastavfall, vilket måste öka för att nå satta mål.

För att öka materialåtervinningen krävs samverkan och engagemang i hela värdekedjan, ökade kunskaper och nya lösningar i allt från material- och metodutveckling till logistik och andra systemfrågor. och det finns många frågor som behöver besvaras för att fler aktörer ska kunna ställa om till cirkulär verksamhet och ta ansvar för att bidra till cirkularitet. Exempel på frågor vi får ofta är t.ex.:

  • I vilka produkter är det lämpligt eller inte lämpligt att använda återvunnen plast?
  • Vad kommer en produkt med återvunnet material ha för egenskaper jämfört med en produkt med icke återvunnet material? Behövs tillsatser för att få rätt process- och produktegenskaper?
  • Vilka återvunna material finns tillgängliga? Är de kvalitetssäkrade eller hur vet jag vad jag får?
  • Vilka återvinningstekniker finns och vilken är lämplig för mina material och produkter?

Vi har erfarenhet och expertis i hela värdekedjan för plast och kan med ett helhetsperspektiv hjälpa er i dessa frågor - och många andra.

Vårt erbjudande

Vi guidar, coachar och utbildar, men har framför allt unik infrastruktur och expertis för att praktiskt utveckla, prova, validera och verifiera återvunna material och produkter. Som en oberoende aktör gör vi analyser och provning enligt många standarder för trygg kvalitetssäkring, men anpassar och utvecklar också nya metoder utifrån behov och frågeställning.

Återvinningstekniker

Vi arbetar med ett antal olika återvinningstekniker, för att på bästa sätt hitta rätt metod utifrån materialet som ska återvinnas, men också önskade slutprodukter baserat på hur värdekedjan och materialflödet ser ut. För mer information och vad vi kan hjälpa till med kopplat till respektive teknik, följ länkarna nedan.

Mekanisk återvinning

Kemisk återvinning

Termisk återvinning

Återvinning på riktigt

Utgående från vår erfarenhet av plastbearbetning, kompoundering och formsprutning kan vi hjälpa till att ta resultaten från återvinningsförsök vidare, från utvärdering i liten skala till industriell tillverkning. Vi driver och deltar också i forskningsprojekt och har genom våra stora och väl etablerade nätverk möjlighet att förmedla kontakter för att förverkliga idéer och utveckla återvinning på riktigt.

Så vare sig ni är inom byggbranschen, fordonsbranschen, medtech, eller annan bransch, eller är ett plaståtervinningsföretag eller en avfallsentreprenör, hör av er till oss om ni har frågor eller vill veta mer!

Carl Jensen

Kontaktperson

Carl Jensen

Enhetschef

+46 10 516 56 11

Läs mer om Carl

Kontakta Carl
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.