Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Fiberoptik -- Optisk specialfiber

Optisk specialfiber är som telekom-fiber, fast bättre. De är anpassade för allt från kommunikation i industriell miljö till tillämpningar inom laserkirurgi, högeffektslasrar, medicinteknik, sensorer och rymdindustri.

En optisk fiber som är anpassad till speciella krav eller utmaningar kallas ofta 'specialfiber'. På RISE finns expertis att designa och utveckla optisk fiber som är skräddarsydd till just din aktuella tillämpning.

Tillsammans med kunder och samarbetspartner tar vi fram korta serier av experimentell fiber, en första prototypfiber, eller tusentals kilometer av specialanpassad fiber till kommersiella kunder.

Listan av möjliga specialfiber är lång, vi ger här några exempel. Kontakta oss för att diskutera din tillämpning! 

Optical fiber coatings protects the fiber in harsh environments

Optisk fiber för krävande miljö

En optisk fiber är normalt gjord av glas och den kräver en skyddande beläggning för att inte skadas av fukt och beröring.

I många fall krävs lite extra, till exempel i höga temperaturer eller aggressiv kemi. För temperaturer upp till 150°C används olika typer av akrylat. Upp till 350°C används polyimid (guldgul på bilden). För högre temperaturer krävs andra lösningar. 

I vissa miljöer kan fukt eller gas ställa till problem, då används ibland fiber som gjorts hermetisk med hjälp av ett tunt lager grafit på ytan. 

Exempel på fiber med special-coatings

En ultratunn optisk fiber lindad på en polyimid-belagd standardfiber

Ultratunn optisk fiber

En vanlig optisk fiber är 125µm i glasdiameter. Det är tunt. Men ibland finns inte ens det utrymmet.

RISE har utvecklat ultratunna optiska fiber, med glasdiametrar ner till 25µm. De miniatyriserade fibrerna utvecklades för integration i bränsleceller, men de används idag även i andra tillämpningar.

Läs mer om ultra-tunna fiber: 

  • "Sensing applications of fiber Bragg gratings in single mode fibers with as-drawn 25 μm diameter cladding", Optics and Laser Technology, 2021 (länk)
  • "FBG Applications in 25um Diameter Fibers", Optica Advanced Photonics Congress, 2022 (länk)
Hollow core-fiber utvecklad på RISE

Fiber med ihålig kärna

Normalt leds ljuset i en kärna av glas i centrum av fibern, i 'hollow core'-fiber har man i stället skapat en vågledarstruktur som tillåter att ljuset leds i ett hål.

Hollow-core-fiber skapar en mängd nya spännande möjligheter. Bland annat kan ljus ledas i en gas/vätska för analys. För högeffektstillämpningar kan man öka effekterna ytterligare när ljuset inte längre ska ledas i glas. 

 

Kapillärer och mikrostrukturerade fiber

Kapillärer och microstrukturerade fiber

En kapillär är inte riktigt en optisk fiber, men kvarts-kapillärer kan tillverkas i samma fiberdragtorn så Fiberlab gör många kapillärer av olika slag varje år.

Genom att kombinera hål och optiska kärnor i samma fiber skapas så kallade mikrostrukturerade fiber. De kan användas till, t.ex., optofluidik eller till elektrooptiska komponenter. 

 

RISE Fiberlab i Hudiksvall

Fiberlab

Fiberlab invigdes i Hudiksvall hösten 2001 (som Acreo Fiberlab), och vi investerade i nya dragtorn i nya lokaler 2016. Ett tredje dragtorn byggdes 2023. 

Här finns tre mycket flexibla dragtorn där vi utvecklar optisk fiber av olika typ och dimension och med möjlighet att belägga fibern med aktiva eller passiva coatings av olika slag. Vi har dessutom en anläggning för extrudering av plast på fibern. 

  • För mer detaljer kring utrustning och erbjudande, se vår tjänstesida

 

Vad finns det för typer av optisk fiber?

Det finns hundratals varianter av optisk specialfiber på marknaden, och oändliga varianter som är möjliga att tillverka för att lösa speciella utmaningar. Här har vi gett några exempel, men vi har många fler i vår portfölj. 

Vill du diskutera hur optisk fiber kan användas i din tillämpning, eller har du redan en detaljerad specifikation på vilken fiber du behöver?

Kontakta oss!

Åsa Claesson

Kontaktperson

Åsa Claesson

+46 70 221 16 46

Läs mer om Åsa

Kontakta Åsa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.