Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nutrition med precision

På RISE har vi experter inom nutrition, livsmedels- och läkemedelsutveckling. Med avancerad metodik och utrustning kan vi ge svar på era frågor och hjälpa er vidare mot att uppfylla regulatoriska krav för er produkt.

Vad har livsmedel och kosttillskott för effekt på kroppen?

Att mäta hur olika livsmedel, hälsokost och kosttillskott påverkar hälsan är ofta mycket komplext. Kunskapsläget kring nutrition och hälsa utvecklas snabbt. På RISE har vi bred kunskap om hela kedjan från kostens makro- och mikroämnen till avancerade biomarkörer i kroppen som kan spegla hälsoeffekter av det vi äter och dricker.

Mäta produkters effekter

För att kunna hävda att en produkt har effekter på hälsa så behöver man bevisa att de hälsofrämjande ämnena eller bakterierna verkligen når fram oskadda till den delen av mag-/tarmsystemet eller andra delar av kroppen där de ska utöva sin effekt. På RISE har vi möjlighet att mäta så kallad bioaktivitet, bioaccessibilitet och biotillgänglighet av ämnen samt kan mäta biomarkörer för effekten i kroppen.

Bioaccessibilitet

  • Avancerad provpreparerings-utrustning och mikroskopi för in vitro digestion (ljus-, konfokal-, RAMAN-, elektron-, svepelektron-mikroskop, TOF-SIMS och AFM).
  • Tunntarmsmodell (EpiIntestinalTM) för att studera upptag från tarmen och effekter på tarmslemhinnan, som exempelvis inflammatorisk respons.

 Bioaktiviet & biomarkörer

  • Identifiering av biomarkörer och bioanalys (GC-MSMS, LC-MSMS, 2D-nano LC, 600 MHz NMR).
  • Mätning av effektmarkörer exempelvis biomarkörer för genuttryck och inflammation i tarmslemhinna, blod, olika vävnader samt i lungsköljvätska (qPCR, ELISA, FACS, klinisk kemi, immunohistologi, patologi).

Behöver du hjälp att uppfylla regulatoriska krav för din produkt?

Vi har experter inom svensk, europeisk och amerikansk lagstiftning för livsmedel, läkemedel och naturläkemedel. Vi kan t ex hjälpa till i frågor gällande hälso- och näringspåståenden om livsmedel. Vi kan stödja er i kommunikationen med Livsmedelsverket, European Food Safety Authority (EFSA) och U.S. Food and Drug Administration (FDA).​

Välkommen att kontakta oss för att utvärdera din produkt!

Karin Persson

Kontaktperson

Karin Persson

Teknisk Doktor

Läs mer om Karin

Kontakta Karin

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.