Kontaktperson
Miljö- och klimatvänligt jordbruk vid hantering av stallgödsel och växtnäring
En resurseffektiv gödsling med stallgödsel och organiska restprodukter skapar värdefull växtnäring och ett miljövänligt jordbruk. Vi utvecklar teknik och strategier för att hantera stallgödsel och organiska gödselmedel och minska jordbrukets miljö- och klimatpåverkan. Vi bedriver forskning och uppdrag i hela kedjan: djurstall, lager, spridning
Hushålla med växtnäring
Stallgödsel och organiska restprodukter är en resurs i växtodlingen som kan minska jordbrukets beroende av fossil energi och ändliga råvaror. RISE bedriver tillämpad forskning och utveckling av teknik och metoder för att öka värdet av växtnäringen i stallgödsel och andra organiska restprodukter. Test och utvärdering sker ofta i praktiskt jordbruk.
Jordbruksproduktionens miljö- och klimatpåverkan
RISE har metodik för mätning av emissioner (ammoniak, metan och lustgas) som löpande anpassas för att utvärdera ny teknik i syfte att uppnå ett miljövänligt jordbruk som är konkurrenskraftigt. RISE arbetar bland annat i pilotskala med att utvärdera olika åtgärder för att minska övergödande och klimatpåverkande emissioner från gödsellager. I växtodlingen utvärderar RISE olika tekniker och strategier för att minska emissionerna vid spridning av stallgödsel. Här ingår teknik för att sprida flytgödsel i växande gröda, exempelvis vall och spannmål.
Samverkan med bransch och akademi
RISE arbetar i nära samarbete med näringen och jordbrukare utifrån deras behov. I vår verkstad kan vi bygga prototyper för att sedan utvärdera dessa i praktiken på gårdar. I flertalet projekt samarbetar vi med andra forskargrupper och kompetenser för att hitta helhetslösningar så att svenska och internationella miljömål kan uppnås.
Exempel på områden vi arbetar inom:
- Ammoniak- och växthusgasemissioner från stallgödsel
- Recirkulering av kväve och fosfor från slam och restprodukter
- Processtekniker av organiskt material
- Internationella standarder för växtnäringshantering
- Tekniker för gödsellagring
- Tekniker för spridning av stallgödsel
- Biokol kopplat till stallgödselhantering
- Utegångsdjurens inverkan på omgivande miljö i form av emissioner och växtnäringsläckage
- Nya tillsatsmedel till gödsel
- Utvärdering av nya gödselprodukter