Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hållbar animalieproduktion med god djurvälfärd och -hälsa

En lönsam animalieproduktion är avgörande för ett livskraftigt jordbruk i Sverige. Genom innovation, forskning och utveckling arbetar RISE för att förbättra djurvälfärd och djurhälsa inom svensk mjölk-, ägg- och köttproduktion, samtidigt som produktionens hållbarhet bibehålls eller ökas.

Hållbar animalieproduktion

En konkurrenskraftig animalieproduktion är en förutsättning för att uppfylla nationella mål som god djurhälsa och -välfärd samt biologisk mångfald och ett varierat odlingslandskap. Sverige har goda förutsättningar att producera animaliska livsmedel hållbart, och djurhållningen har generellt en hög djurvälfärd och hälsa.  Jordbruksnäringen behöver dock kontinuerligt arbeta med utveckling av ny kunskap, förbättring av produktionssystem och tillämpning av ny teknik för att höja välfärd, hälsa och produktivitet och därmed vara långsiktigt konkurrenskraftig.

Tillämpad forskning och utveckling i samarbete med jordbruksnäringen

Vi utvecklar och utvärderar teknik och metoder för en funktionell, lönsam och hållbar djurhållning. Vi arbetar med systemlösningar för effektiv och optimerad produktion och för en förbättrad kvalitet på mjölk och kött. Vi strävar efter lösningar som ger en bra miljö för såväl djur som människor samtidigt som de ska vara uthålliga ur miljösynpunkt och ge minimal negativ påverkan på omgivande mark, luft och vatten.

Vi arbetar med lantbrukets traditionella husdjur till exempel nötkreatur, grisar, får och fjäderfä, men även med hästar.

Vi utgår från branschens behov och projekten täcker in forskning, innovation och uppdrag. Vårt utvecklingsarbete sker i nära samarbete med jordbruksnäringen, rådgivning och lantbrukare, och de system och tekniker vi utarbetat utvärderas i praktiken ute på gårdar. I vår verkstad kan vi bygga prototyper för att sedan utvärdera dessa i en autentisk miljö. I flertalet projekt samarbetar vi med andra forskargrupper och kompetenser för att få helhetslösningar.

Exempel på områden vi arbetar inom:

  • Köttkvalitet
  • Djurskydd vid slakt, t.ex. alternativa bedövningsmetoder
  • Hållbara system för utegångsdjur
  • Digitalisering, sensorer och övervakning av djurvälfärd och -hälsa
  • Djurhantering och säkra, djurvänliga drivningssystem
  • Arbetsmiljö och säkerhet
  • Byggnation, inhysningssystem och stallmiljö
Ultraljudsskanning av nötkreatur
Mätning av köttkvalitet med ultraljud
Nötkreatur i hanteringssystem
Foto: Linnea Bark
Test av lättviktsgrindar
Stallbyggnad
Foto: Cecilia Hagberg
Slaktsvinsstall under uppbyggnad
Cecilia Lindahl

Kontaktperson

Cecilia Lindahl

Senior Forskare

Läs mer om Cecilia

Kontakta Cecilia
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Projekt

Virtuella stängsel för enklare och mer flexibel betesdrift

Intresset för virtuella stängsel ökar inom svensk animalieproduktion som en flexibel innovativ lösning för betesdriften. Tekniken är dock inte godkänd i Sverige.
Projekt

Handbok om småskalig slakt och förädling

Syftet med projektet är att ge ut en ny utgåva av "Handbok om småskalig slakt och förädling". Handboken ska fungera som hjälpmedel för verksamhetsutövare, rådgivare och andra personer som planerar ny-, till- eller ombygg…
Projekt

Kylning av golv i grisstallar

Grisar är känsliga för värme och kan drabbas av värmestress om omgivningstemperaturerna blir för höga. Syftet med detta projekt är att undersöka effekterna av att kyla liggytan i slaktgrisboxar under den varma årstiden.
Projekt

SustAinimal

En centrumbildning för att identifiera och utveckla djurens roll för ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft i framtidens svenska livsmedelssystem.
Projekt

Samverkan lantbrukare och företag för utöka nyttan av tekniska lösningar

Målet med projektet är att skapa förutsättningar för samverkan mellan teknikföretag och lantbrukare, så att vi i framtiden kan utveckla tekniska lösningar och innovationer som är anpassade till lantbrukarnas faktiska behov och kra…
Projekt

Utvärdering av ny bedövningsmetod för gris med kvävgasskum

Bedövning med koldioxid är en vanlig bedövningsmetod vid slakt av gris. Den har dock kritiserats då den inverkar negativt på grisarnas välfärd innan de förlorar medvetandet och det finns därför behov av att hitta bättre alternativ…
Projekt

Utfodringsanläggning - individuell foderstyrning digivande suggor i grupp

Målet med projektet är att utveckla en mobil utfodringsanläggning som kan användas både inomhus och på bete där foder kan regleras för varje sugga individuellt.
Projekt

Digital precisionsavel - ökad välfärd och produktion hos mjölkkor.

Syftet med projektet är att utveckla en hållbar mjölkproduktion med realtid positioneringsteknologi. Fokus ligger på den sociala miljön för frigående mjölkkor och hur överföring av sjukdomar kan förutsägas med hjälp av modeller fö…