Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Fiberoptiska sensorer

Fiberoptiska sensorer är okänsliga för elektromagnetiska fält, kan läsas av på stora avstånd och tål krävande industriella miljöer.

Att förutse underhållsbehov av vindkraftsvingar, att övervaka viktiga kroppsfunktioner under kirurgi, och att mäta temperaturen längs kilometerlånga pipelines. Det är tre tillämpningar där fiberoptiska sensorer gör skillnad. 

Vid RISE utvecklar vi fiberoptiska sensorer för tillämpningar inom bland annat sjukvård, infrastruktur, energi och processindustri. Gemensamt för systemen är att en optisk fiber på olika sätt är en förutsättning för att systemet ska fungera. Ibland handlar det om att anpassa väletablerad teknik till just din tillämpning. Ibland krävs helt nya metoder och innovationer. 

En fiberoptisk sensor kan användas där konventionell mätteknik inte fungerar. Fibern är okänslig för elektromagnetiska fält, kan integreras inuti andra material och komponenter, kan mäta extremt noggrant och kan läsas av från stora avstånd. De hittar tillämpningar i t.ex. explosiva miljöer, system där man behöver mäta på många punkter, eller där det är viktigt att sensorn har liten volym eller massa. 

Vi arbetar med väletablerade fiberoptiska teknologier som fiber Bragg gitter, spektroskopi och olika typer av distribuerade fibersensorer (DTS, DAS), men vi utvecklar också specialsensorer för nya tillämpningar.  Vi kan också utveckla och tillverka optiska fiber som är skräddarsydda för tillämpningen. 

Kontakta oss för att diskutera hur fiberoptiska sensorer kan lösa utmaningar och skapa nya affärer i din verksamhet. 

Åsa Claesson

Kontaktperson

Åsa Claesson

+46 70 221 16 46

Läs mer om Åsa

Kontakta Åsa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.