Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Grundkurs i substitution

Grundkurs: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier

Som företag är det ditt ansvar att veta om de produkter du sätter på marknaden innehåller skadliga kemikalier. Men hur vet du om en vara innehåller farliga ämnen? Vilka kemikalier är det egentligen som ska fasas ut? Substitutionscentrums grundkurs är till för dig som vill komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.

Grundkursen utgår från Substitutionscentrums stödmaterial som hjälper dig att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i dina varor och material. Vi går steg för steg igenom hur du använder stödmaterialets olika delar. Du får också goda exempel på substitution och exempel på databaser där du kan hitta alternativ till de kemikalier du vill fasa ut. 

Mål och syfte

  • Ge kunskap om hur du tar reda på om du har kemikalier i dina varor som är skadliga och bör fasas ut, substitueras. 
  • Ge övergripande kunskap om hur kemikalielagstiftningen för varor inom EU är uppbyggd. 
  • Ge verktyg och kunskap för att du ska kunna kontakta dina leverantörer och be om information om kemikalieinnehåll.
  • Ge dig verktyg för att systematiskt dokumentera kemikalieinnehåll i dina varor och riskbedöma varor och leverantörer.

Målgrupp

Företag som producerar, säljer och handlar med varor.

Förkunskapskrav

Inga

Föreläsare

Substitutionscentrums rådgivare. Dessutom finns rådgivare från Kemikalieinspektionen med under utbildningen och kan svara på frågor som rör lagstiftning. 

Innehåll

  • Introduktion

Information om Substitutionscentrum och vad som menas med begreppet substitution. Vi går igenom vilka kemikaliegrupper som är vanligt förekommande i varor och vilka farliga egenskaper de kan ha som gör att de bör substitueras. 

  • Lagstiftning för varor

Du får en grundläggande genomgång av den europeiska kemikalielagstiftningen REACH med fokus på kemikalieinnehåll i varor. 

  • Kartläggning av kemikalieinnehåll i varor med våra intyg

Vilka kemikalier ska du fråga din leverantör om? Våra leverantörsintyg för 13 olika material hjälper dig att ställa rätt frågor om kemikalier till dina leverantörer. Vi går igenom hur du arbetar med intygen med ett praktiskt exempel. 

Du får även tips om hur du kan ställa högre kemikaliekrav på dina leverantörer, för att på så sätt ligga steget före och vara beredd när ny lagstiftning kommer.

Våra leverantörsintyg kan användas för: textil, läder, konstläder, plast, gummi, stoppning, trä, papper, kartong, metall, sten, keramik, glas och betong.

Jobbar du med andra varor och material kan du behöva anpassa stödmaterial och mallar. Detta gäller exempelvis varor som täcks av särskild lagstiftning (kosmetika, leksaker, elektronik mm).

  • Riskbedömning av varor och leverantörer

När du fått svar från leverantörerna om vilka kemikalier som finns i dina varor gäller det att göra en bedömning av informationen du fått. Hur kan du dokumentera de svar du fått, vilka leverantörer ger bra och trovärdiga svar och vilka varor och material kommer att kräva mer uppföljande arbete? Vi går igenom Excelmallen för riskbedömning med ett praktiskt exempel och ger tips på vad du ska tänka på.

  • Hitta bättre alternativ och goda exempel 

Vi går igenom ett antal goda exempel på hur företag fasat ut farliga kemikalier genom bra kommunikation med sina leverantörer. Vi ger också tips på databaser som du kan använda för att hitta bättre alternativ till de kemikalier du ska fasa ut.

Praktisk information

Tid

13 okt 2021, 13:00 - 16:30

Plats

Digitalt

Typ av arrangemang

Webbaserad

Anmälningsinformation

Betalningsinformation

Kostnadsfritt

Sista anmälningsdatum

13 okt 2021

Anmäl dig här

Behandling av dina personuppgifter

Kommande kurstillfällen

9 december 2021

Anmäl dig här

Anna S Strid

Administratör

Anna S Strid

Rådgivare Substitutionscentrum

Läs mer om Anna S

Kontakta Anna S

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.