Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Systemförändring med lokalt delad energi - Piloter

I projektet studerar vi energigemenskaper i två piloter, som utgörs av både nybyggnation och befintlig bebyggelse, och som tillsammans är representativa för 80% av fastighetsbeståndet i Sverige.

Genom arbetet i våra två piloter tittar vi på många olika vägar till systemförändring. Projektets mål är att piloterna ska vara skalbara och replikerbara, och fungera som förebilder i energiomställning för kommuner och bostadsföretag som söker nya lösningar för att nå klimatmålen. 

Tamarinden

Tamarinden byggs med ambitionen att vara en prototyp för hur vi kan bygga klimatsmart och därmed bidra till att snabba på klimatomställningen. I det framväxande området är tekniken inbyggd från början och visionen är att byggnaderna ska kunna producera, lagra och dela energi på ett sätt som aldrig har gjorts tidigare. På så sätt kan Tamarinden bidra till mer lokalt producerad och förnybar energi, kapade effekttoppar och ökad flexibilitet.

Läs mer om Tamarinden här.

Hammarby Sjöstad

I den befintliga bebyggelsen i Hammarby Sjöstad utvecklas energigemenskaper och mikronät på initiativ av medborgarna, och visar på betydelsen av hushållens roll för att ställa om till ett hållbart energisystem. ElectriCITY kommer hjälpa brf:er med energibesparande åtgärder som leder till att fastigheterna får minskat energibehov. Exempel på åtgärder är FTX-system, bergvärme och solceller. Det kommer också att installeras mätare/sensorer samt styr- och effektvakter i fastigheter och nät som krävs för centralt styrda flexibilitetstjänster och för delning av el. Lagringsmöjligheter i form av exempelvis stationära batterier implementeras också i fastigheterna.  

Läs mer om piloten i Hammarby Sjöstad här.