Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Systemförändring med lokalt delad energi

Att ställa om till ett robust, resurseffektivt och förnybart energisystem innebär många utmaningar. I det här projektet studerar RISE, tillsammans med nio projektpartners, energigemenskaper som en effektiv lösning på dessa utmaningar.

Två piloter som speglar Sveriges bostadsbestånd

I projektet ingår två piloter som också är energigemenskaper – det nybyggda bostadsområdet Tamarinden i Örebro och stadsdelen Hammarby Sjöstad i Stockholm. Eftersom piloterna utgör såväl nyproduktion som en stadsdel med befintliga bostadsrättsföreningar är dessa representativa för cirka 80 % av Sveriges bostadsbestånd. Piloterna ökar förutsättningar för att skala upp och replikera, som är några av projektets fokusområden.

 

Sverige ska bli ledande inom innovativa energilösningar

Det som är unikt med vårt projekt är helhetsperspektivet som omfattar innovation, policy, governance och juridik, vilket är en förutsättning för uppskalning och replikering.

Vi bygger vidare på tidigare teknikprojekt, men fokuserar på nya affärer och integrerar de samhällsekonomiska mål och testfall som våra senaste förstudier har identifierat. I projektet ska riktlinjer formuleras för upphandlingar, lagar och regelverk så att tjänster, innovationer och affärsplaner kan skapas, som i sin tur kan realisera effektiva energigemenskaper i Sverige. Projektet drivs med ambitionen att göra Sverige internationellt ledande inom innovativa energitjänster och att möjliggöra energiomställningen inom såväl befintlig som ny bebyggelse. Förutom de rent tekniska systemlösningarna ska projektet även se över riktlinjer för upphandlingar och regelverk så att lönsamma affärsplaner kan skapas för framtidens energigemenskaper i Sverige.

Läs mer om projektet här.

Erika Lönntoft

Kontaktperson

Erika Lönntoft

Projektledare

Läs mer om Erika

Kontakta Erika
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.