Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Substitution viktigt vid cirkulär omställning

Vid omställning till en cirkulär ekonomi är giftfria materialflöden en fördel. Farliga kemikalier bör substitueras så att de inte förekommer i framtidens produkter. På så sätt får vi hållbara material som både är förnybara och giftfria

Ökande befolkning, ökande tillväxt och nya konsumtionsmönster har lett till att vi varje år förbrukar betydligt mer resurser än vår jord kan återskapa under samma period. Omställning till en cirkulär ekonomi kommer därför att vara avgörande för en hållbar framtid.  

Giftfria materialflöden

En förutsättning för cirkularitet är att materialflödena är giftfria. Att återcirkulera material som innehåller farliga ämnen kan leda till stora problem för miljö och människors hälsa. Det är därför viktigt att i största möjliga mån välja bort farliga ämnen redan från början, så att de aldrig kommer in i kretsloppet, så kallad "Safe by design".

Regeringens strategi för cirkulär ekonomi

I juli 2020 presenterades regeringens strategi för omställningen till en cirkulär ekonomi i Sverige. I denna framhålls fyra fokusområden som särskilt viktiga för att nå visionen, där giftfria och cirkulära kretslopp är ett av dem.

Som konkreta insatser föreslås att främja ökad användning av giftfria återvunna material i nya produkter och att ställa höga krav på giftfrihet för såväl återvunnet material som jungfrulig råvara.

Läs mer om regeringens strategi för cirkulär ekonomi

Substitutionscentrum vägleder

Substitutionscentrum vägleder företag och offentlig sektor i arbetet med kemisk substitution – en förutsättning för en cirkulär ekonomi. 

Kontakta oss gärna på: substitutionscentrum@ri.se

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.