Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Telia och RISE beviljas EU-finansiering för dedikerade 5G-nät som aktiverar banbrytande digitaliseringsprojekt

22 december 2023, 07:58

Med ny EU-finansiering ska Telia bygga dedikerade 5G-nät med de senaste tekniska förmågorna på fem platser i Sverige. De avancerade näten kommer bära banbrytande projekt för digital innovation inom viktiga samhällsområden som transport och logistik, jordbruk samt sjukvård, där RISE blir partner i ett projekt och Region Stockholm leder det andra. De lokala dedikerade näten ansluts också till 5G-nätet i innovationsprogrammet Northstar.

Med EU-finansieringsstöd* kommer Telia att etablera nya lokala dedikerade 5G-nät på fem strategiskt viktiga platser för Sverige - för aktivering av storskaliga digitaliseringsprojekt tillsammans med partners. Det är Ultuna jordbrukstestbädd, Luleå Hamn, Boden Industrial Park, Skellefteå Smart City och sjukhus i Stockholmsregionen. Satsningarna i de nya näten består av två stora huvudprojekt som i sin tur kommer leda till innovationsprojekt inom en rad olika samhällsviktiga områden.

– Vi på RISE ser fram emot ett närmare samarbete med Telia och utveckling inom avancerad digitalisering för att stötta svensk industris utveckling, säger Tor Björn Minde, Enhetschef på RISE.

 Med finansiering på 3 miljoner Euro kommer RISE och Telia i samarbete med andra partners att etablera nät och leda digitaliseringsprojekt på fyra av de strategiska platserna. Primärt i norra Sverige och med fokus på effektivare transport- och logistik, att göra hamnar säkrare, hantera trafik i städer och mer hållbart jordbruk. Uppkopplade och självkörande fordon, drönare och jordbruksrobotar är exempel på nya tekniska lösningar som kommer användas i projekten.

image received via email

Foto: Brightnest

Telia och Region Stockholm har sedan tidigare ett innovationssamarbete kring 5G i vården. EU-medel 6,4 miljoner Euro har nu tilldelats ett nytt projekt där regionen och Telia med partners kommer etablera nät och utforska hur avancerade 5G-tjänster kan bidra till ökad patientsäkerhet, kvalitet och tillgänglighet inom sjukvården. Projektet fokuserar bland annat på videokommunikation mellan ambulans och akutmottagning, drönare med hjärtstartare och videokommunikation från olycksplats, positionering i realtid av medicinteknisk utrustning samt fastighetsdrift av sjukhus med stöd av sensorer och 5G-teknik, genom att installera 5G-inomhusnät på ett av Region Stockholms sjukhus.
 
– De nya EU-medlen banar väg för avgörande satsningar på 5G inom flera viktiga samhällssektorer där vi samlar näringsliv, offentlig sektor och akademi i starka ekosystem och partnerskap. Näten vi rullar ut har den senaste 5G-tekniken och kommer dessutom att användas inom ramen för vårt innovationsprogram NorthStar med Ericsson – som besitter tekniska förmågor som är avgörande för att införa digitala lösningar på bred front inom dessa områden. Det kan skapa konkreta fördelar och kundvärde för både samhälle, verksamhet och individ, som effektivare transporter, grönare jordbruk och bättre vård, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär.

Projekten kommer att pågå i tre år. För att testa de nya innovationerna som drivs fram via dessa projekt kommer samtliga lokala nät som byggs anslutas till det specialutvecklade 5G nät som drivs via innovationsprogrammet Northstar från Telia och Ericsson. Läs mer om Northstar här.

RISE kommer erbjuda en moln-edgelösning för Telias 5G innovationsnät.
Läs mer om ICE Connect här.

image received via email

* Finansiering via EU-fonden CEF Digital (Connecting Europe Facility).

 

Presskontakt RISE:

Tor Björn Minde, RISE, tor.bjorn.minde@ri.se, +46 10 228 45 37