Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Sveriges företagsledningar behöver öka sin kompetens inom cybersäkerhet

01 november 2023, 07:58

Nu ska Styrelseakademin och RISE erbjuda en cybersäkerhetsutbildning för ledningsgrupper.  Detta eftersom kompetensen om cybersäkerhet i svenska företagsledningar släpar efter.

- Förr hade man brandövningar och nu behöver vi ha cybersäkerhetsövningar, säger Charlotte Gustavsson, från Styrelseakademin.

Cybersäkerhetskompetens blir allt viktigare i takt med ett växande cyberhot och nya EU-direktiv som kräver ett ökat ledningsansvar. Styrelseakademien är en ideell organisation vars syfte är att stärka kompetensen i svenska styrelser och man har därför inlett ett arbete med Centrum för cybersäkerhet på RISE, för att tillsammans erbjuda en cybersäkerhetsutbildning skräddarsydd för just ledningsgrupper.

- Det nya EU-direktivet, NIS2, bakar in ett ledningsansvar vilket innebär att det blir styrelsens ansvar att uppdatera sig inom cybersäkerhet. I praktiken innebär det att cybersäkerhet måste byggas in i organisationen på ett annat sätt än förr, och att det bör spilla igenom hela systemet till varje enskild medarbetare. Dessutom ställer det krav på kontinuerlig utbildning och övning, Charlotte Gustavsson, som är strategisk rådgivare på Styrelseakademien.

Första utbildningen ges redan denna höst, i Cyber Range, RISE testbädd för cybersäkerhet i Kista.

- Nu är det viktigare än någonsin att lägga en bra cybersäkerhetsgrund som hela organisationen kan vila på. RISE bidrar med sin forskarexpertis och testanläggningar för att företag ska kunna möta de nya EU-direktiven med ett ökat ledningsansvar. Att kunna erbjuda detta utbildningspaket tillsammans med Styrelseakademin är oerhört viktigt för svenska näringslivets beredskap mot cyberhot, säger Kim Elman vid Centrum för Cybersäkerhet på RISE.

- Cyber Range är en övningsarena som är helt avskalad från omvärlden. Att öva just där ger en helt annan förståelse, till exempel hur känsligt det är att ha en mobiltelefon på bordet. RISE erbjuder också ett rollspel där man får följa ett bolag i olika kritiska situationer och det är oerhört värdefullt att gemensamt diskutera olika val tillsammans med övningsledare från RISE, och att själv göra befäster verkligen kunskapen, fortsätter Charlotte.

Styrelseakademin och RISE hoppas nu få upp kunskapsnivån inom näringslivet. Alla bolag måste ha en beredskap att skydda sin verksamhet och även förstå att man är en del av något större, där det gäller att skydda Sverige och Europa från cyberhot.

 

Presskontakt:

Kim Elman, chef Centrum för cybersäkerhet vid RISE, kim.elman@ri.se

https://www.ri.se/sv/centrum-for-cybersakerhet-utbildningar-och-kurser

Om kursen:

Cybersäkerhet för styrelseledamöter - teori med praktik - Styrelseakademien